Σε τροχιά ανόδου

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 00:01
A- A A+

Οι μεγάλες ζημίες της Citigroup δεν στάθηκαν ικανές να κάμψουν το ηθικό των επενδυτών. Μετοχές και εμπορεύματα βρέθηκαν έτσι σε τροχιά ανόδου, ενώ και το δολάριο, που συνήθως υποχωρεί όταν οι επενδυτές στρέφονται σε ενεργητικό υψηλού ρίσκου, κατάφερε να κερδίσει έδαφος έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων.

Στη Wall Street στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, εν αναμονή της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από την ΙΒΜ, αλλά και οι εταιρείες του κλάδου υγείας, εν μέσω εκτιμήσεων ότι το Κογκρέσο θα μπλοκάρει κάποιες από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις για το σύστημα υγείας.

Στην Ευρώπη αν και έως το μεσημέρι το κλίμα ήταν αρνητικό, οι μετοχές αναρριχήθηκαν τελικά σε υψηλά 15 μηνών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,8% στις 1.069,04 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 ενισχύθηκε 0,7%, ενώ τόσο ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσαν άνοδο 1%.

Σε επίπεδο κλάδων ξεχώρισε αυτός των φαρμακοβιομηχανιών. Μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών ήταν και η Cadbury, η οποία έκανε δεκτή την προσφορά εξαγοράς της Kraft και είδε τη μετοχή της να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε έναντι γιεν και ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε μάλιστα σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Προτεινόμενα για εσάς