Εκτίναξη του spread στις 405 μ.β.

Νέο ιστορικό ρεκόρ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 17:37
UPD:18:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Στις 405 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε σήμερα το spread των δεκαετών ομολόγων συγκριτικά με το προηγούμενο υψηλό των 373 μονάδων βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση των δεκαετών ομολόγων από το 1999, πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

O Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί ως ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης και ότι δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από το ευρώ.

Διαψεύδονται τα περί σχεδίου διάσωσης

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής “Le Monde” και του Economist.

Σε ανάλογη διάψευση προέβη και αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης με δηλώσεις του στο Reuters. «Δεν έχω υπόψη μου κανένα σχέδιο στήριξης. Τα καταφέρνουν μόνοι τους. Βρίσκουν στήριξη όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους στην αγορά. Δεν υπάρχει πλάνο για σχέδιο στήριξης».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.

«Δεν σχολιάζουμε ποτέ φήμες ή δημοσιεύματα», απάντησε η εκπρόσωπος του επιτρόπου για την οικονομία Αμέλια Τόρες κληθείσα να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι διάφορες κυβερνήσεις της ευρωζώνης –μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία– είναι διατεθειμένες να συνδράμουν την Ελλάδα εάν η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των οικονομικών της.

Στους τρόπους τους οποίους σκέφτονται οι Ευρωπαϊοι για να βοηθήσουν τη χώρα μας περιλαμβάνεται η σύναψη διμερών δανείων μεταξύ της ελληνικής και διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ή η χρήση διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η «Le Monde» επικαλείται «διάφορους ανώτατους αξιωματούχους», οι οποίοι δηλώνουν ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα εφόσον αυτή επιδείξει ανάλογη υπευθυνότητα.

Economist: Τρόπους διάσωσης της Ελλάδας αναζητά η ΕΕ

Ενώ μέχρι σήμερα τους κύκλους των Βρυξελλών βασάνιζε το ερώτημα πόσο διατεθειμένοι είναι οι εταίροι να «διασώσουν» την Ελλάδα, σήμερα όλοι προσπαθούν να βρουν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν τη χώρα, αναφέρει το blog του Economist.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που δεν κατονομάζει το βρετανικό περιοδικό, ο στόχος της χώρας μας για μείωση του ελλείμματος στο 3% την επόμενη διετία δεν είναι πειστικός και για το λόγο αυτό αναμένεται επιδείνωση του κλίματος. «Χρειάζονται τη βοήθειά μας», δήλωσε αναφερόμενος στους Έλληνες, με τη μορφή «εξωτερικής βοήθειας», θεωρώντας ότι η κατάλληλη χρονική στιγμή θα είναι τους προσεχείς μήνες.

Για τους αξιωματούχους της Ευρώπης η παρέμβαση του ΔΝΤ θεωρείται αδιανόητη, κυρίως γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρούνταν «βαθιά υποτιμητική», υποστηρίζει ο Economist. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι το ΔΝΤ παρέχει συστάσεις σε επίπεδο τόσο δημοσιονομικής όσο και νομισματικής πολιτικής, η οποία όμως στην περίπτωση της Ελλάδας χαράσσεται κεντρικά από την ΕΚΤ. Όπως είναι προφανές η ΕΚΤ δεν μπορεί να προσαρμόσει την πολιτική της στις προσταγές του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πηγές του βρετανικού περιοδικού, στους κύκλους των Βρυξελλών συζητούνται δύο τρόποι χορήγησης χρημάτων στην Ελλάδα. Μια πρόταση είναι η προκαταβολική εκταμίευση προγραμματισμένων κονδυλίων που θα παρέχονταν ούτως ή άλλως στη χώρα ή, εναλλακτικά, η εκταμίευση δανείων από τα ιδρύματα κρατικών αποταμιεύσεων των κρατών μελών.

«Δεν υπάρχουν ταμπού στον τρόπο με τον οποίο θα χορηγηθούν χρήματα στην Ελλάδα, εκεί που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι να μην πληγεί η αξιοπιστία του ευρώ», καταλήγει το περιοδικό.

Γ. Παπανδρέου: Δεν ζητάμε πρόσθετη χρηματοδότηση

«Δεν ζητάμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόμαστε μια τέτοια πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό που απαιτείται είναι να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας», δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο Euronews.

«Και πιστεύω ότι λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης και από τις διεθνείς αγορές όσον αφορά την ικανότητά μας να το κάνουμε, οπότε πράγματι, όταν χρειαζόμαστε να βγούμε να δανειστούμε από τις αγορές, βρίσκουμε τα αναγκαία κεφάλαια. Φυσικά, παραμένουν ακριβά και χρειάζεται να μειώσουμε το κόστος τους. Αυτό θα το πετύχουμε, αν αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και μειώσουμε το έλλειμμά μας.

»Έχουμε βεβαίως τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τα διαρθρωτικά Ταμεία και, στα επόμενα χρόνια, πρόκειται να απορροφήσουμε σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν κατανεμηθεί στην Ελλάδα. Αυτά θα είναι σημαντικά, αν θέλετε, για την αντιστάθμιση των αναγκαίων περικοπών που θα κάνουμε, προκειμένου να τα διαθέσουμε στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας, στην παιδεία, στις υποδομές, στην πράσινη εναλλακτική ενέργεια, η οποία πιστεύω ότι είναι ο τομέας όπου θα καταφέρουμε να διαπρέψουμε, δημιουργώντας μία νέα δυναμική στην οικονομία μας».

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε σήμερα από το Νταβός πως προτίθεται να μεταβεί κάποια στιγμή στην Κίνα, τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την πώληση ελληνικών ομολόγων και ότι το Δημόσιο στοχεύει ως επί το πλείστον στις αγορές της Ευρώπης για την κάλυψη των δανεικών του αναγκών.

«Θα πάω στην Κίνα κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία και δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα στις κινεζικές αρχές», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC από το Νταβός όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «τελείως γελοίες» τις συζητήσεις περί διάσωσης της Ελλάδας από την Κίνα. «Όποια χώρα επιδιώκει να καλύψει τις δανειακές ανάγκες ύψους 54 δισ. ευρώ διερευνά όλες τις πιθανές οδούς. Ως επί το πλείστον θα γίνει στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα μπορούσε να γίνει στις αγορές των ΗΠΑ. Θα μπορούσε στις αγορές της Ασίας. Πρόκειται για διαφοροποίηση που είναι απολύτως λογική».

UΒS: Ακατάλληλα για συντηρητικούς τα ελληνικά ομόλογα

«Ακατάλληλα για συντηρητικούς χρήστες» χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα η UBS επικαλούμενη της πιστωτική ποιότητα των τίτλων, η οποία κατρακυλά προς τα κατώτερα επίπεδα της κατηγορίας «επενδυτικού βαθμού» (investment grade), σύμφωνα με τη σημερινή της έκθεση για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι διατίθενται να αναλάβουν τα εν λόγω επίπεδα πιστωτικού κινδύνου με την τοποθέτησή τους ή την ενίσχυση της θέσης τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα με βραχυμακροπρόθεσμη διάρκεια, στο πλαίσιο ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Για αυτή τη μερίδα επενδυτών, η UBS υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να παραβλέψουν το γεγονός ότι οι υψηλές αποδόσεις οφείλονται σε αυξημένο κίνδυνο αθέτησης και οι τοποθετήσεις θα πρέπει να θεωρούνται κερδοσκοπικές ούτως ώστε να τεθούν υπό όρια». Η επενδυτική τράπεζα συνοψίζει την επιχειρηματολογία της ως εξής:

Λόγοι επένδυσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα:

• Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της

• Τα πριμ κινδύνου που προσφέρουν τα ομόλογά της πλησιάζουν τα εταιρικά ομόλογα ταξινόμησης «ΒΒ» και κυμαίνονται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από τα κρατικά ομόλογα «ΒΒ»

Λόγοι μη επένδυσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα:

• Νέες εκδόσεις, συνεχείς πιέσεις από ανήσυχους επενδυτές που ρευστοποιούν τις θέσεις τους και επίμονη ροή αρνητικών δημοσιευμάτων που είναι πιθανό να οδηγήσουν τα spread ακόμη υψηλότερα, με αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής των ομολόγων

• Σε αυτή τη φάση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μαζικής ρευστοποίησης στην αγορά σε περίπτωση που τα ριζικά μεταρρυθμιστικά μέτρα δεν τύχουν λαϊκής αποδοχής

Θεμελιώδη μεγέθη

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 130% επί του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011 εξαιτίας των τόκων, για την εξυπηρέτηση των οποίων θα απαιτείται το 12,1% των δημόσιων εσόδων, εκτιμά η UBS.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό συνεπάγεται μια τεράστια υποχρέωση χωρίς προοπτική χρηματοδότησης, ελλείψει ουσιαστικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας.

«Παρά τη θέληση που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση για μεταστροφή του οικονομικού κλίματος στη χώρα, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα τύχουν της υποστήριξης των εργατικών συνδικάτων και, φυσικά, της εκλογικής βάσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα.

FT: Η ΕΚΤ πυροδότησε την κρίση της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν πιθανότατα αυτή που «τράβηξε τη σκανδάλη» της κρίσης που οδήγησε την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση, υποστηρίζουν οι Financial Times, όταν ανακοίνωσε το Δεκέμβριο το επερχόμενο τέλος του προγράμματος «πιστωτικής χαλάρωσης».

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, τον τελευταίο χρόνο είχε διοχετευτεί στην αγορά απεριόριστη ρευστότητα, μέρος της οποίας επενδύθηκε επιτυχώς σε κρατικούς ευρωπαϊκούς τίτλους υψηλής απόδοσης. Η απόσυρση του «φθηνού» χρήματος από την αγορά ήταν αυτή που επέφερε την τρέχουσα διαταραχή στις αγορές, καταλήγει η εφημερίδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς