«Υπερβολικά τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα»

Επιστολή Ελλήνων στη βρετανική Guardian
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 12:28
UPD:14:19
A- A A+

Υπερβολικά κρίνουν τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για την ελληνική οικονομία οι κ.κ. Φίλιππος Αρέστης (από το πανεπιστήμιο του Cambridge) και Θεόδωρος Πελαγίδης (καθηγητής στο London School of Economics και το Πανεπιστήμιο Πειραιά).

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους στη βρετανική Guardian κάνουν λόγο γα υπερβολική διόγκωση του προβλήματος και υποστηρίζουν ότι «η δογματική πολιτική σκληρής γραμμής για το ευρώ που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια περίοδο σοβαρής ύφεσης, ευθύνεται όχι μόνο για την απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, η οποία οδήγησε σε δίδυμα ελλείμματα, αλλά και για τις πολύ κακές επιδόσεις της Ευρώπης όσον αφορά τις εξαγωγές».

Παραδέχονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πράγματι σε κατάσταση, αλλά προσθέτουν ότι η χώρα αποτελεί ένα μικρό μέρος της Ευρωζώνης (2,7%).

«Επίσης, η αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2011 θα είναι 39,8%», προσθέτουν. Τα στοιχεία αυτά είναι άσχημα, σημειώνουν, ωστόσο παραθέτουν και χειρότερα όπως το 44% της Βρετανίας, το 71,1% της Ιρλανδίας.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι το τρέχον επίπεδο του χρέους της Ελλάδας είναι ήδη συγκρίσιμο με αυτό των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το μέσο χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο 179% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 175%, του Βελγίου 219%, της Ιρλανδίας 222%, της Ιταλίας 194%, της Ολλανδίας 234%, της Πορτογαλίας 197% και της Ισπανίας 207%.

Προτεινόμενα για εσάς