H Κίνα αντεπιτίθεται στις ΗΠΑ για το εμπόριο

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 10:52
REUTERS/JASON LEE

A- A A+

Απέκρουσε η Κίνα την χθεσινή επίθεση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποσχέθηκε να είναι «πιο αυστηρός» απέναντι στο Πεκίνο αναφορικά με το νόμισμά της και το εμπόριο, ισχυριζόμενη ότι το γιουάν βρίσκεται σε «λογικά» επίπεδα.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα στα εμπορικά ζητήματα.

«Η προσέγγιση που υιοθετούμε (με το Πεκίνο), είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο αυστηροί στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων, διατηρώντας την πίεση στην Κίνα και άλλες χώρες για να ανοίξουν τις αγορές τους με αμοιβαίο τρόπο», εξήγησε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των Δημοκρατικών Γερουσιαστών στην Ουάσιγκτον.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι η Κίνα δεν αναζητά να έχει εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή… τα επίπεδα του γιουάν είναι κοντά σε λογικά και ισορροπημένα επίπεδα», όπως είπε ο Μα Τζαοσού. «Οι κατηγορίες και οι πιέσεις δεν βοηθούν να λυθεί το πρόβλημα».

Οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν όψει προγραμματισμένης συνάντησης του Ομπάμα με το Δαλάι Λάμα και ενώ οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση όπλων αξίας 6,4 δις.δολαρίων στην Ταϊβάν, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη και διαμάχη αναφορικά με την κινεζική λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς