Αυστηρότερο συντονισμό στην ευρωζώνη ζητούν οι ευρωβουλευτές

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 21:20
UPD:21:24
A- A A+

Να εκμεταλλευτούν τις σημερινές δυσκολίες στην Ευρωζώνη για να λάβουν αυστηρά μέτρα υπέρ ενός πιο δεσμευτικού συντονισμού των οικονομιών, καθώς και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέλλον, η ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, κάλεσαν την Επιτροπή και το Συμβούλιο οι ευρωβουλευτές.

Μιλώντας στη σύνοδο για τη δύσκολη νομισματική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας του Συμβουλίου Diego Lοpez Garrido ανέφερε ότι «η κατάσταση του δημόσιου ελλείμματος είναι ένα σαφές αποτέλεσμα της κρίσης σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική παρέμβαση από τις κυβερνήσεις για να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Σχετικά με τη νομισματική κατάσταση, σημείωσ ότι «παρά την ένταση στο χρηματιστήριο, η ΕΕ έχει ενεργήσει καταλλήλως», και ότι «τα υφιστάμενα κίνητρα δεν θα πρέπει ακόμη να εγκαταλειφθούν».

Μιλώντας εξ ονόματος του ΕΛΚ η Corine Wortmann-Kool (NL) δήλωσε ότι η πολιτική ομάδα της ήταν πλήρως υποστηρικτική στην προσέγγιση της Επιτροπής σε σχέση με την Ελλάδα, αν και η δράση αυτή άργησε μερικούς μήνες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη απαιτούν μια πιο αυστηρή προσέγγιση στην οικονομική διακυβέρνηση και μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

Ο στόχος του 2020, όπως ορίζεται από τον Πρόεδρο Barroso, είναι μια «αραιή σούπα», η οποία πρέπει επειγόντως να συμπληρωθεί με περισσότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, επεσήμανε ο Udo Bullman (DE) εκ μέρους της ομάδας των S&D.

«Μην επιτρέπετε τον πανικό», προέτρεψε τα κράτη μέλη. Ο κ. Bullman σημείωσε επίσης ότι «τα κράτη μέλη αποτυγχάνουν στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού τους», αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «θα κάνει καλή δουλειά». Υποστήριξε τέλος, ότι η ΕΕ «πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί κατά των επιθέσεων της αγοράς», χρησιμοποιώντας αντισυμβατικά μέσα.

«Τακτικό και στρατηγικό λάθος μας ήταν ότι δεν είχαμε παρέμβει αμέσως και ότι ακολουθήσαμε λανθασμένη προσέγγιση από την αρχή», ανάφερε ο Guy Verhofstadt (ALDE, BE), προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει την αποτυχία της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Επέκρινε την «έλλειψη συνοχής, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης»" και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη την παρέμβαση του ΔΝΤ για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης.

Ο κ. Pascal Canfin (Πράσινοι, FR) προειδοποίησε ότι μέχρι πρόσφατα η Ισπανία συμμορφώθηκε πλήρως με τα κριτήρια σταθερότητας, αλλά το δημόσιο χρέος της «εξερράγη» και δύο χρόνια μετά η κατάσταση είναι πολύ κακή, με υψηλό ποσοστό ανεργίας: «τα κριτήρια σταθερότητας είναι σημαντικά, αλλά όχι αρκετά... η στενή αντίληψη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενέχει τον κίνδυνο να χάσουμε τη γενικότερη εικόνα πράγμα που θα μας εμποδίσει να προβλέψουμε την επόμενη κρίση», υποστήριξε.

Η Key Swinburne (ECR, UK) δήλωσε ότι η εξάπλωση του δημόσιου χρέους οδηγεί την αγορά στην κερδοσκοπία, αφήνοντας την ΕΕ »εκτεθειμένη σε περιόδους κρίσης».

Πρότεινε ότι στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει την εποπτεία έκδοσης των σωρευτικών χρεών. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει μια βιώσιμη στρατηγική για την εξυπηρέτηση των χρεών αυτών, ανέφερε.

Προτεινόμενα για εσάς