WSJ: Ετοιμη για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα η ΕΕ

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 09:55
UPD:12:26
A- A A+

Σχέδιο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και σε άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης επεξεργάζεται η Γερμανία από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην Wall Street Journal.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής δανειακών εγγυήσεων σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές όσον αφορά στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να περιορίσει τις ανησυχίες για εξάπλωση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Όπως αναφέρει πηγή της εφημερίδας, το σχέδιο θα εφαρμοστεί εντός του πλαισίου της ΕΕ με την καθοδήγηση όμως της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να συζήτησε πρόσφατα την ιδέα αυτή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αναφορικά με τη χορήγηση βοήθειας, ενώ τόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι όσο και η εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ευρωπαϊκή πηγή - η οποία βρίσκεται κοντά στις διαδικασίες προετοιμασίας της αυριανής συνόδου - αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα. «Δεν αποκλείω τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα ξαφνιαζόμουν αν εκδιδόταν κάποια επίσημη ανακοίνωση για αυτό το θέμα.»

Όπως τονίζουν οι Financial Times, επικαλούμενοι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, η μεγάλη πτώση του ευρώ και οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων οδήγησαν το Βερολίνο στην απόφαση να λάβει ενεργό δράση στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ασχοληθούν με το ζήτημα της οικονομίας κατά τη Σύσκεψη Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες.

Η χθεσινή επίσπευση της επιστροφής Τρισέ από την Αυστραλία πυροδότησε νέες φήμες περί πρωτοβουλιών για οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Ο κ. Τρισέ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του G7 είχε εκφράσει εμπιστοσύνη στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος. Ωστόσο, οι δηλώσεις του δεν κατάφεραν να αναπτερώσουν το ηθικό των επενδυτών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποφάσισε να επισπεύσει το ταξίδι του στην Αυστραλία, ώστε να επιστρέψει εγκαίρως για να παραστεί στη σύνοδο. «Είναι πιθανόν η Ε.Ε. να ζητήσει την ανάμειξη της ΕΚΤ και να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα», εκτιμά στρατηγικός αναλυτής στη Sumitomo Trust Bank.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ , Φιλίπ Μέιστατ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ΕΤΕπ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε σχέδια οικονομικής βοήθειας κάποιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθώς η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί μόνο οικονομικώς βιώσιμες επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς -που εκτελεί χρέη συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης- θεωρεί ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί οικονομική διάσωση, ενώ απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές αρχές να παρέμβουν στις αγορές και να δώσουν ένα μάθημα στους κερδοσκόπους.

Ανάλογη είναι η άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild», επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, κατ΄εξαίρεσιν, «να κάνει τα πάντα για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας και του ευρώ.... αλλά υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα καταβάλει από την πλευρά της προσπάθειες».

Προτεινόμενα για εσάς