Σμάγκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα

Δηλώσεις του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ στην ιταλική τηλεόραση
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 10:01
A- A A+

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπίνι Σμάγκι, στον απόηχο του σχετικού δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel.

Μιλώντας αργά χθες σε εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΕ ίσως χρειαστεί να βοηθήσει την Ελλάδα, ωστόσο, εκτίμησε ότι η όποια βοήθεια πιθανότατα θα είναι μικρότερη από το πακέτο ύψους 20-25 δισ. ευρώ στο οποίο αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό. Νωρίτερα, τόσο η ΕΕ όσο και η Γερμανία είχαν διαψεύσει το εν λόγω δημοσίευμα.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΕ ίσως χρειαστεί να βοηθήσει την Ελλάδα, ωστόσο, εκτίμησε ότι η όποια βοήθεια πιθανότατα θα είναι μικρότερη από το πακέτο ύψους 20-25 δισ. ευρώ.

«Η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να σώσει τον εαυτό της. Είναι πιθανόν ότι θα χρειαστούν χρήματα», ανέφερε ο Σμάγκι. «Πιστεύω ότι αν κάποια στιγμή υπάρξει ανάγκη να παρέμβουμε, το ποσό θα είναι πολύ πιο περιορισμένο από αυτό που έχει ειπωθεί», είπε ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Der Spiegel.

«Οι αγορές είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα αν έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο. Εξαρτάται από τους Έλληνες να εφαρμόσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο, αν υπάρξει η ανάγκη για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, η Ευρώπη θα βοηθήσει...Το να μιλήσουμε τώρα για νούμερα θα ήταν κυρίως εικασίες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Επεσήμανε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι αυστηρότερη προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά των χωρών-μελών της Ευρωζώνης είναι σωστά, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη κρίσεων με το χρέος και το έλλειμμα όπως αυτά της Ελλάδας και να αποφευχθεί «μια καταστροφή».

«Αυτό που δεν λειτούργησε είναι το πειθαρχικό σύστημα, (το σύστημα) του ελέγχου, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας», είπε. «Είναι μια ευρωπαϊκή κρίση και πρέπει να επιλυθεί από τους Ευρωπαίους... Το Σύμφωνο Σταθερότητας ίσως θα πρέπει να ενισχυθεί λιγάκι, ειδικά στην περίπτωση χωρών που αναπτύσσονται γρήγορα και δεν μειώνουν το έλλειμμά τους.»

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς