Την περαιτέρω επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), τα οποία δείχνουν πτώση των ελληνικών εξαγωγών εμπορευματικών συναλλαγών κατά 17,5% το 2009.
Παράλληλα, αποτυπώνουν τις συνέπειες της κρίσης για την ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν πέρυσι πτώση για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ανόδου, ενώ σε αξία (14,4 δισ. ευρώ) επέστρεψαν στα επίπεδα του 2005.
Πάντως, μείωση σημείωσαν και οι εισαγωγές ξένων προϊόντων στην Ελλάδα (-24,4%), με «θετικές και αναμενόμενες συνέπειες στο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο μειώθηκε σημαντικά πέρυσι, κατά 27,4%», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, που επικαλείται και σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, καθοριστικός παράγοντας, που επιτείνει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, είναι ότι στο διάστημα 2000-2008, ο μέσος ετήσιος δομικός πληθωρισμός ήταν 1,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος στη χώρα από ό,τι στην ΟΝΕ.
«¶ρα, η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία ανατιμήθηκε μεταξύ 20%-28%, έναντι των εμπορικών εταίρων μας, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στο χαμηλό επίπεδο "διαρθρωτικής" ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και σηματοδοτεί ανεπαρκή ευελιξία στις μεταβολές της ζήτησης», υπογραμμίζεται.
Για τη βελτίωση της κατάστασης, ο ΣΕΒΕ ζητά άμεσα μέτρα για: ενίσχυση ελληνικών εξαγωγών και βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, μέσω και της χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής εξαγωγών και της δημιουργίας ισχυρού συστήματος εξωστρέφειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ