Μετά το Πάσχα ξεκινά η διαδικασία ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 21:25
A- A A+

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει μέχρι το φθινόπωρο, ένα πλήρες πλαίσιο στη Βουλή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της παρουσίασης ευρωπαϊκής Οδηγίας που αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη.

Η Οδηγία, η οποία συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προβλέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης για τους παρόχους και τους αποδέκτες υπηρεσιών στο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΠ, την κατάργηση διατάξεων που παρεμποδίζουν την ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, ενώ διευκολύνεται η διοικητική απλοποίηση και θεσπίζεται μηχανισμός διοικητικής συνεργασίας με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Των προβλέψεων της Οδηγίας εξαιρείται ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι μεταφορές, τα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, οι ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τα μμε, οι υπηρεσίες ασφάλειας και οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της Οδηγίας εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των κ.κ. Καραθανασόπουλου και Παπαδημούλη, υπογραμμίζοντας πως η ελευθερία της εγκατάστασης, θα αποτελέσει μια πίεση στην ελληνική εργατική τάξη, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, να χρησιμοποιήσουν δικούς τους εργαζομένους, που θα παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις χρησιμοποιώντας «μπλοκάκι».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Στρατάκης, θεώρησε επαρκείς τις τροποποιήσεις που έγιναν στις αρχικές προβλέψεις, ήδη κατά την διαμόρφωση της Οδηγίας, που επέβαλλαν να ισχύει το εργασιακό καθεστώς των χωρών απασχόλησης των εργαζομένων και όχι των χωρών καταγωγής τους.

Η ΝΔ, διά του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, τάχθηκε υπέρ της γοργής εφαρμογής της Οδηγίας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Η. Πολατίδης, ζήτησε τουλάχιστον να προβλεφθεί πως οι υπό εγκατάσταση εταιρείες, θα απασχολούν τουλάχιστον εργαζομένους εγκατεστημένους στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς