Οι αγορές χαλαρώνουν και πιθανά θα κινηθούν ανοδικά θέλοντας να απομακρύνουν τα επίπεδα τιμών από τα υψηλά του Ιανουαρίου για να οριστούν νεότερα στο άμεσο μέλλον.
Κίνητρο για την άνοδό τους θα έχουν, την μείωση του «θορύβου» που παρήγαγε η Ελλάδα στην αγορά των sovereign funds, την εικόνα που παρουσιάζει η χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κίνας, αλλά και την καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση της απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Οι Ασιατικές αγορές έκαναν μια έναρξη της βδομάδας με τους δείκτες να παρουσιάζουν θετική μεταβολή γεγονός που ήλθε σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προβλέπουν επάνοδο στα κριτήρια που συνήθως χρησιμοποιούν τα χρηματιστήρια. Δηλαδή διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου με βάση τα κέρδη των εταιριών και σημαντικές μακροοικονομικές εξελίξεις για τις κατά τόπους οικονομίες.
Τα σημαντικά αλλά «μικρά» γεγονότα που διαμόρφωσαν τις διακυμάνσεις των διαθέσεων των επενδυτών ανά ώρα εμποδίζει πολλές φορές να δούμε το συνολικό πλαίσιο στο οποίο βασίστηκε η πορεία των δεικτών. Η εβδομάδα που πέρασε στην ευρωζώνη τουλάχιστον κατά την στήλη αφιερώθηκε στην προβληματική που αφορούσε, με την ευκαιρία των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, στο κατά πόσο πρέπει να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ώστε να είναι μια οικονομία βιώσιμη.
Υπενθυμίζουμε πως με αφορμή την Ελλάδα συζητήθηκαν οι προβλέψεις για το μέγεθος του Δημόσιου Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ του International Monetary Fund για την Ισπανία το εκτιμούν φέτος στο 69,6% για τις ΗΠΑ στο 94% για την Ελλάδα στο 115% και για την Ιαπωνία στο 227%.
Ως προς την αγορά εργασίας των ΗΠΑ μπορεί τον Φεβρουάριο να μην έσπασε η διαδοχή των μηνιαίων μεταβολών με αρνητικό πρόσημο στις θέσεις εργασίας κάτι που πρόβλεπαν HSBC και NATIXIS εκτιμώντας την δημιουργία 25000 και 5000, νέων θέσεων εργασίας αντίστοιχα, αλλά δεν έφτασε την απώλεια που έδιναν οι υπολογισμοί των ING, JPMorgan Credit Suisse Goldman Sacks και UBS που ήταν πάνω από 90.000 θέσεις. Χάθηκαν 36.000 θέσεις εργασίας σε ένα μήνα με καιρικές συνθήκες πολύ σκληρές και το ποσοστό ανεργίας μαζεύτηκε ελαφρά. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει ευφορία και σήμερα στις αγορές της ευρωζώνης.
Στο ΧΑ «βαρύ» θα πέσει στους έλληνες ιδιώτες το ότι ο πρωθυπουργός γύρισε χωρίς έξτρα ευρώ στην βαλίτσα. Οι ξένοι έχουν ξενοιάσει για την εικόνα της οικονομίας από το τέλος της τελευταίας βδομάδας του Φεβρουαρίου. Σε όλα τα «είδη» των συναλλασσόμενων ωστόσο το +9,2% σε πέντε συνεδριάσεις στον FTSE20 είναι κάτι που μπορεί να τους κάνει εύκολα «πωλητές» αν δημιουργηθεί κλίμα τρόμου έστω και τεχνητό.
Γι αυτό οι έμπειροι χρηματιστές σήμερα αναφέρθηκαν στον τρόπο έναρξης δηλώνοντας πως μια πτωτική έναρξη θα διασφαλίσει την εμφάνιση κερδών στην συνέχεια ενώ μια έντονα ανοδική πρώτη ώρα θα «κολάσει» τους traders καθιστώντας τους πωλητές αν δουν τα ήδη μεγάλα κέρδη των μετοχών που αγόρασαν πρόσφατα να γίνονται ακόμα μεγαλύτερα. Η αγορά ακόμα εξαρτάται από αυτό που μετράνε οι επαγγελματίες διαχειριστές που δεν είναι άλλο από το momentum των αγορών και των επι μέρους τίτλων.