Ξεκάθαρο σήμα στήριξης της Ελλάδας ζητά από την ΕΕ ο γγ του ΟΟΣΑ

Συστάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 19:38
UPD:20:34
A- A A+

Να στηρίξουν την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι την αξίζει μετά το νέο πακέτο μέτρων που έλαβε για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ¶νχελ Γκουρία.

«Η Ελλάδα αξίζει να λάβει υποστήριξη δεδομένου του πακέτου και των πολιτικών μέτρων που έχει ανακοινώσει», τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters μετά από συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους στην Αθήνα.

Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνουν για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι συναντιούνται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, επεσήμανε: «(Να δώσουν) Ένα ξεκάθαρο και ισχυρό σήμα στήριξης που οι αγορές θα κατανοήσουν».

«Θα μπορούσε να μεταφραστεί είτε σε εγγυήσεις, είτε σε διάθεση πόρων, είτε ίσως σε κάποια δυνατότητα απορρόφησης κάποιων ομολόγων ή να βελτιώσουν την ποιότητα των ομολόγων, κάτι που οι αγορές θα καταλάβουν και που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το κόστος δανεισμού της», πρόσθεσε.

Ο γγ του ΟΟΣΑ επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαθέτει εργαλεία για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα.

«Αυτό (η προσφυγή στο ΔΝΤ) δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού, δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο η Ελλάδα να μην εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο ΔΝΤ, ως πιθανότητα ή συμπληρωματική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ασφαλιστικό

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, η οποία, όπως είπε, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την κυβέρνηση να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως η εκπαίδευση, η παραγωγικότητα, η έρευνα και η ανάπτυξη, το φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα και θέματα ανταγωνισμού και δημόσιας διοίκησης.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα καθώς αποτελεί παράγοντα δημοσιονομικής αστάθειας.

«Είναι αρκετά επείγουσα (η αντιμετώπισή του) γιατί δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό δημοσιονομικές αδυναμίες. Είναι πρόβλημα που έχουν πολλές χώρες του ΟΟΣΑ», επεσήμανε.

«Συστήνουμε να συνδέσετε την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Για κάθε χρόνο που μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής τότε θα πρέπει να μεγαλώνει ακριβώς το ίδιο και η ηλικία συνταξιοδότησης», συμπλήρωσε.

Πρόβλεψη για ισχυρότερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

O κ. Γκουρία εκτιμά επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα είναι φέτος ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, λόγω και της ισχυρής ανάπτυξης στην Κίνα και την Ινδία.

Όπως ανέφερε, «η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί με 4-4,5%».

Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει το Νοέμβριο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για φέτος.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς