Κοντά στα 82 δολ. το αργό

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010 05:34
UPD:05:47
A- A A+

Κοντά στα 82 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά την άνοδό του εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ζήτηση του καυσίμου θα αυξηθεί καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το πετρέλαιο περιόρισε την χθεσινή του πτώση πλέον των 2 δολ. και αναρριχήθηκε 0,8% κατά το κλείσιμό του καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 81,56 δολ. το βαρέλι, 4 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:31 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 63 σεντς κλείνοντας στα 81,60 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Απριλίου έληξαν χθες.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3553 ανά ευρώ στις 10:12 π.μ. στη Σιγκαπούρη, από 1,3558 που ήταν χθες. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε άνοδο από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να μειώσουν τις ανησυχίες ότι δεν έχουν προετοιμαστεί να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει αύριο στις 10:30 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον τα στοιχεία για τα αποθέματα του αργού στη χώρα.

Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε έως 2,6% και το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Μαρτίου μετά την ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, στους επενδυτές να μην περιμένουν αυτήν την εβδομάδα συμφωνία της συνόδου κορυφής για την παροχή βοηθείας στην Ελλάδα.

Το αργό βρέθηκε επίσης υπό πίεση καθώς η Κίνα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, είπε ότι οι εισαγωγές πετρελαίου ρεκόρ τον Φεβρουάριο ώθησε υψηλότερα κατά 5,2% τα αποθέματα έναντι του Ιανουαρίου.

Ο ΟΠΕΚ έχει πρόσθετη δυναμικότητα πλέον των 6 εκατ. βαρελιών ημερησίως, είπε ο Τζερμάνικο Πίντο, πρόεδρος του Οργανισμού και υπουργός Πετρελαίου του Εκουαδόρ σε χθεσινή του σύσκεψη στη Γενεύη. «Αυτό αποτελεί μια προστασία» τόνισε. Ο ΟΠΕΚ ελέγχει περίπου το 40% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 80,48 δολ. το βαρέλι, 6 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe στο Λονδίνο στις 10:36 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ σημείωσαν άνοδο 66 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας τα 80,54 δολ. το βαρέλι.

Προτεινόμενα για εσάς