Ανακοινώθηκε η συμμαχία Renault - Daimler - Νissan

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 09:56
UPD:12:08

H Daimler αποκτά συμμετοχή 3,1% στη Renault και 3,1% στη Nissan, ενώ Renault και Nissan θα έχουν ποσοστό 1,55% καθεμία στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

A- A A+

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault, Nissan και Daimler ανακοίνωσαν σήμερα συμφωνία συνεργασίας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ανταλλαγές μετοχών, κοινά αναπτυξιακά προγράμματα και κοινή χρήση κινητήρων από τις τρεις εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, η Daimler αποκτά συμμετοχή 3,1% στη Renault και 3,1% στη Nissan, ενώ Renault και Nissan θα έχουν ποσοστό 1,55% καθεμία στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, η Daimler θα διαθέσει 32,9 εκατ. μετοχές, αξίας 1,17 δισ. ευρώ, στις Renault και Nissan, ενώ η τελευταία θα διαθέσει 89 εκατ. μετοχές στη Renault.

Αν και οι τρεις εταιρείες θα παραμείνουν ανεξάρτητες, η συμμαχία αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να καταστούν ανταγωνιστικότερες έναντι των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδυασμένες πωλήσεις τους ανήλθαν πέρυσι σε 6,7 εκατ. οχήματα, έναντι 6,3 εκατ. οχημάτων της Volkswagen.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, Ντίτερ Ζέτσε, και ο επικεφαλής της Renault και της κατά 44% ιαπωνικής θυγατρικής της, Κάρλος Γκοσν, αναφέρθηκε ότι η καθαρή τρέχουσα αξία της συνεργασίας ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Ο Γκοσν ξεκαθάρισε πάντως ότι η Renault δεν ενδιαφέρεται για μια συγχώνευση με την Daimler, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών στο μέλλον.

«Οι δεξιότητες της καθεμιάς αλληλοσυμπληρώνονται αποτελεσματικά... ενισχύουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητά μας στον τομέα των μικρών και μεσαίων αυτοκινήτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Daimler, διευκρινίζοντας ότι δεν θα θιγεί η ταυτότητα κάθε μάρκας.

«Η συμφωνία θα ενισχύσει τη στρατηγική μας συνεργασία και θα αυξήσει μακροπρόθεσμα την αξία της συμμαχίας Renault-Nissan και Daimler», δήλωσε από την πλευρά του ο Κάρλος Γκοσν.

Προτεινόμενα για εσάς