Σερβία: Επενδυτικές προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας

Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 15:37
A- A A+

Μέσα στα επόμενα 5 με 7 χρόνια στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας θα επενδυθούν πόροι συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου, ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας και εξόρυξης της χώρας, κ. Petar Skundric.

Πιο συγκεκριμένα, 4 δισ. ευρώ θα διατεθούν για το γενικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας και την αναβάθμιση των προτύπων προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ 5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Επίσης, 3 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ 500 χιλ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση έργων στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η Σερβία διατηρεί μία σημαντική θέση στην ευρύτερη περιοχή, επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας, πως στον τομέα του φυσικού αερίου η επενδυτική προσπάθεια της χώρας ξεκίνησε με την κατασκευή των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου στο Banatski Dvor, ενώ προβλέπεται η κατασκευή άλλης μιας τέτοιας μονάδας αποθήκευσης. Ο γενικός σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής του επονομαζόμενου «gas ring» στα αμέσως επόμενα χρόνια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της ευρύτερης περιοχής των δυτικών Βαλκανίων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς