Παρότι θεωρεί ότι το σενάριο της εξάπλωσης της κρίσης πέραν των ελληνικών συνόρων είναι υπερβολικό, η ελβετική τράπεζα UBS τονίζει στη σημερινή της έκθεση ότι δεν παραβλέπει τον υψηλό κίνδυνο δημόσιου χρέους. Παρότι χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα ανησυχητική, αναγνωρίζει ότι οι οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν επηρεαστεί σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Ο βασικός κίνδυνος σήμερα, υποστηρίζει η UBS, είναι ότι οι πραγματικές αποδόσεις δεν αυξάνονται με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη, αλλά εξαιτίας των ανισορροπιών σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης. Κάθε αύξηση στα επιτόκια σημαίνει αύξηση του χρέους για την εκάστοτε χώρα –στην προκειμένη περίπτωση για την Ελλάδα.
Ο δεύτερος κίνδυνος κατά τη γνώμη της ελβετικής τράπεζας είναι ότι το χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για τις χώρες που βαθμολογούνται με Aaa από τον οίκο MoodyΆs, το δημόσιο χρέος κυμαίνεται στο 100% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τη MoodyΆs, το υπέρογκο αυτό χρέος δεν είναι δυνατό να μειωθεί μόνο με μερικά χρόνια υγιούς ανάπτυξης –απαιτείται η λήψη αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων.
Παρά τους κινδύνους, η επενδυτική τράπεζα τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης σε μετοχές, επικαλούμενη δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή καθιστά τη νομισματική πολιτική ως το μοναδικό όπλο για την τόνωση της ανάπτυξης. Σε έναν κόσμο χαμηλής ανάπτυξης και επιτοκίων, η UBS πιστεύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προσφέρει μια πολύ καλή πρόταση επένδυσης.