Ισλανδία: Ευθύνες στους πολιτικούς για την οικονομική κατάρρευση

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 17:03
A- A A+

Για «εξαιρετική αμέλεια» κατηγορούνται σε έκθεση του ισλανδικού κοινοβουλίου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στην εξουσία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας τον Οκτώβριο του 2008. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε και ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας Ντέιβιντ Όντσον.

«Η Επιτροπή Ειδικής Έρευνας (SIC) πιστεύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ¶ρνι Ματίσεν και ο πρώην υπουργός τραπεζών Μπγιόργκβιν Σίγκουρντσον επέδειξαν εξαιρετική αμέλεια πριν την κατάρρευση τριών τραπεζών τον Οκτώβριο του 2008», αναφέρει η επιτροπή στην έκθεσή της, που μετρά χιλιάδες σελίδες.

«Το ίδιο ισχύει και για τους τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας: τον Ντέιβιντ 'Οντσον, τον Έιρικουρ Γκούντνασον και τον Ινγκιμουντούρ Φρίντρικσον, καθώς και για τον Τζόνας Τζόνσον, διευθυντή της Αρχής Οικονομικής Εποπτείας της Ισλανδίας», προσθέτει η έκθεση. Μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Ισλανδία έκανε επειγόντως δημόσιες τις τρεις βασικές ιδιωτικές της τράπεζες που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν.

Η κατάρρευση του υπερτροφικού τραπεζικού συστήματος προκάλεσε στη χώρα μία οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο, με έκρηξη της ανεργίας και του δημοσιονομικού ελλείμματος καθώς και με κατάρρευση του ισλανδικού νομίσματος.

Αυτή η έκθεση ζητήθηκε στο τέλος του 2008 από μία ειδική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου και είχε σκοπό να ξεκαθαρίσει πώς και γιατί κατέρρευσε το ισλανιδό τραπεζικό σύστημα και να φέρει στο φως πιθανές οικονομικές ή πολιτικές απάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς