Νέο ιστορικό υψηλό για το spread

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 15:38
UPD:16:12
A- A A+

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε σε νέο ρεκόρ – στις 481 μονάδες βάσης. Την Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 443 μονάδες βάσης.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επικείμενη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, καθώς, όπως σημείωσε, θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αν κάνουμε χρήση του μηχανισμού θα κινηθούμε πολύ γρήγορα

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αν κάνουμε χρήση του μηχανισμού θα κινηθούμε πολύ γρήγορα

Η συζήτηση αυτή επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων στις διεθνείς αερομεταφορές, διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ECOFIN.

«Ελπίζουμε να αρχίσει την Τετάρτη» συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση προχωρά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα τα μέτρα που κάνουν, όπως είπε, την οικονομία δυνατή.

«Επιθυμούμε να έχουμε έναν μηχανισμό στήριξης έτοιμο, τον οποίο έχει αποφασίσει η ΕΕ, έτσι ώστε να ζητήσουμε την ενεργοποίησή του, όταν και εφόσον χρειαστεί», δηλωσε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, προσπαθεί να καταφέρει να δανειστούμε με τον καλύτερο τρόπο για τον ελληνικό λαό και πως αυτό θα το κάνουμε μέσα από τον μηχανισμό ή εκτός μηχανισμού.

Ερωτηθείς γιατί ο Πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «είναι μια πραγματικότητα ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, μια πραγματικότητα η οποία, μέσα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πολλές φορές αμφισβητείται και μάλιστα με συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το αίτημα προς ενεργοποίηση -όταν και εάν γίνει- δεν σημαίνει ότι θα έχει χρεοκοπήσει η χώρα. «Σημαίνει ότι προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό στήριξης που θα αποτρέπει τις χειρότερες συνθήκες δανεισμού. Χρεοκοπία θα είχαμε εάν δεν καταφέρναμε να δημιουργήσει η ΕΕ έναν τέτοιο μηχανισμό στήριξης», διευκρίνισε ο κ. Πεταλωτής.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε ότι τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είχε μιλήσει για ομολογιακό δολαριακό δάνειο» και «όταν κρίνουμε ότι είναι σκόπιμο να γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει».

«Καθημερινά αποδεικνύουμε ότι το πολιτικό κόστος δεν αποτελεί, για εμάς, πυξίδα των πράξεών μας» και πως αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιδείξει ανάλογη αντιμετώπιση δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής

Δημοπρασία ΕΓΔ αξίας 1,5 δισ. ευρώ την Τρίτη

Εντωμεταξύ, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η αυριανή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 23η Απριλίου. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο οι Βασικοί Διαπραγματευτές της αγοράς (Primary Dealers) και δεν θα δοθούν προμήθειες, αναφέρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του.

Την προηγούμενη Τρίτη, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,92 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων – την πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Προτεινόμενα για εσάς