Αποφασιστικότητα για επαναφορά στο σωστό δρόμο «βλέπει» ο Στρος-Καν

Κυριακή, 25 Απριλίου 2010 17:31
UPD:19:28

Εντυπωσιασμένος από «την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

A- A A+

Εντυπωσιασμένος από «την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικων Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση της χώρας μας.

«Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν έγκαιρα για να καλυφθούνοι ανάγκες της Ελλάδας.

Καταλήγωντας, ο Ντομινίκ Στρος Καν υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το ΔΝΤ κρατάει αμείλικτη στάση ως προς τον τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με το διεθνή οργανισμό φέρεται να είναι σκληρή, με σημεία τριβής τις προτάσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων και αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και απελευθέρωση των απολύσεων στο δημόσιο.

Γ. Πεταλωτής: Κανένα νέο μέτρο το 2010

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε σήμερα πως «δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα για το 2010», δεν διέψευσε ωστόσο ότι το ΠΣΑ θα προσαρμοστεί για το 2011-2012 http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807289 .

Γ. Πεταλωτής: Κανένα νέο μέτρο το 2010

Γ. Πεταλωτής: Κανένα νέο μέτρο το 2010

«Προσαρμόζοντας το πρόγραμμα σταθερότητας για την επόμενη διετία, θα προχωρήσουμε έτσι ώστε να δανειζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο», είπε χαρακτηριστικα.

Αναφερόμενος στις φημολογίες για λήψη ακραίων μέτρων, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι όσοι τις σπέρνουν έχουν την ευθύνη των πράξεών τους, καθώς πλήττουν μόνο τους ίδιους.

Σόιμπλε: Προϋπόθεση για τη στήριξη νέα σκληρά μέτρα

Την ίδια στιγμή πιέσεις για νέα μέτρα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, δέχεται η χώρα μας και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807264 .

Η Ελλάδα οφείλει να συμφωνήσει στη λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, προτού λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, τόνισε ο Σόιμπλε και προειδοποίησε ότι μία ενδεχόμενη ανυπακοή της, θα απειλούσε την επερχόμενη στήριξη που έχει συμφωνηθεί.

Σε δηλώσεις του σε εφημερίδα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι ούτε η ΕΕ ούτε η Γερμανία έχουν καταλήξει σε τελική απόφαση για την παροχή βοήθειας, σημαίνει πως η απάντηση μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική».

«Αυτό εξαρτάται ολοκληρωτικα από το κατά πόσο η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να τηρεί το αυστηρό πρόγραμμα περικοπής δαπανών που έχει ξεκινήσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το έκανα σαφές στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών».

Λαγκάρντ: Χρειάζεται αυστηρότητα απέναντι στην Ελλάδα

Η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, ωστόσο η νομισματική ένωση θα πρέπει στο εξής να είναι αυστηρότερη με τα μέλη της, εάν θέλει να αποφύγει μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807269 .

«Επιδιώκουμε τη σταθερότητα, ωστόσο αυτό δεν μας αποτρέπει να είμαστε αυστηροί, θα χρειαστεί να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα αποτελέσματα», δήλωσε η Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με την εφημερίδα «Journal du Dimanche».

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δε σεβάστηκε τη δέσμευσή της ως χώρα της ευρωζώνης και υπογράμμισε πως «θα χρειαστούμε αυστηρότερους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πέσουμε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Προτεινόμενα για εσάς