Αυξάνουν τη βοήθεια Ε.Ε. – ΔΝΤ

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 16:16
UPD:21:40

A- A A+

Σε 100-120 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα σε διάστημα τριών ετών, σύμφωνα με Γερμανό βουλευτή ο οποίος επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν αποκάλυψε πως οι Γερμανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει εκ των πραγμάτων να λάβει δάνεια για τρία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μέλος του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου ¶γκελα Μέρκελ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ απέρριψαν την ιδέα ορισμένων βουλευτών να συμπεριληφθούν στο σχέδιο βοήθειας και τράπεζες.

Νωρίτερα, επικαλούμενος πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός Ν24 είχε μεταδώσει ότι η οικονομική βοήθεια που θα λάβει φέτος η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ θα είναι μεγαλύτερη απΆ ό,τι αρχικά ανακοινώθηκε. Όπως ανέφερε στο website του, μια διψήφια αύξηση από τα 45 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα είναι απαραίτητη.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν είχαν νωρίτερα συνάντηση με τους Γερμανούς βουλευτές προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα και για το τριετές σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αργότερα οι Στρος-Καν και Τρισέ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αναφορικά με το ύψος του πακέτου βοηθείας. Όπως ανέφερε, μόλις επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, θα ανακοινωθούν τα μέτρα και τα χρήματα που θα δοθούν.

«Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση. Όπως γνωρίζετε, το ΔΝΤ συζητάει με την Κομισιόν εδώ και μία εβδομάδα. Φυσικά είναι δύσκολο γιατί ό,τι γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες είναι πολύ δύσκολο. Η διεθνής κοινότητα είναι εδώ για να τους βοηθήσει έτσι ώστε να επιστρέψουν στην ομαλότητα. Όχι γρήγορα. Θα πάρει κάποιο καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

NAFTEMPORIKI.GR
«Μόνη λύση να δεχτούμε τα σκληρά μέτρα»

Ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθούμε από τον κίνδυνο της πτώχευσης είναι να εφαρμόσουμε σκληρά μέτρα στην πραγματική οικονομία, είπε στο naftemporiki.gr ο διευθυντής του τμήματος διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών της BETA ΑΧΕΠΕΥ, Κ. Μπούκας.

Όπως τόνισε, αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και η εμπιστοσύνη σε όλη την Ευρωζώνη. «ΓιΆ αυτό πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Είναι ένα δάνειο και θα αποπληρωθεί εγκαίρως. Δεν είναι επιχορηγήσεις. Είναι δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο πιο γρήγορα βοηθηθεί η χώρα τόσο το καλύτερο, είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως κάθε μέρα που χάνεται η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ενδεχομένως αυτό να έχει συνέπειες.

Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα διορθωθεί και ζήτησε γενναία μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο διοικητής της ΕΚΤ εκτίμησε από την πλευρά του ότι η έκβαση των συνομιλιών που διεξάγονται στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ θα είναι αίσια. «Εξαρτάται από εμάς και εξαρτάται και από την ελληνική κυβέρνηση. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση προς το γερμανικό κοινοβούλιο για ταχεία έγκριση της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε, κατά τη συνέντευξη, ότι η κυβέρνησή του προβλέπει να υιοθετηθεί ήδη από τις 7 Μαΐου νόμος για τη χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα: «Επιζητούμε την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία μέχρι την Παρασκευή. Και μετά θα περάσουμε τον αντίστοιχο νόμο την επόμενη Δευτέρα».

«Ο σκοπός της γερμανικής κυβέρνησης είναι - αν οι συναντήσεις στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν επιτύχουν - να καταλήξει σε μια απόφαση το συντομότερο δυνατόν» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας πως η το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του ευρώ, η οποία, όπως ανέφερε, διακυβεύεται.

Προτεινόμενα για εσάς