Εν αναμονή πακέτου σκληρών μέτρων

Γ. Παπανδρέου: Γέφυρα για τις αλλαγές τα μέτρα
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 20:24
UPD:20:59
A- A A+

Νέο πακέτο σκληρών μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το μικτό κλιμάκιο ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό, μεταξύ των μέτρων που προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ θα είναι η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους, το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για τα επόμενα τρία χρόνια, η αντικατάσταση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με επίδομα παραγωγικότητας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα, η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων στο 4% στον ιδιωτικό τομέα και ο περιορισμός των αποζημιώσεων για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Σκληρά μέτρα «βλέπουν» παραγωγικoί-συνδικαλιστικοί φορείς

Για «τελειωμένη συμφωνία» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, με την οποία, όπως ανέφερε, καταργούνται οι δύο επιπλέον μισθοί στο δημόσιο και επιβάλλεται τριετές πάγωμα μισθών, με παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ. Μάλιστα αναφέρθηκε σε άμεσης εφαρμογής και συγκεκριμένα μέτρα για το 2010, το 2011 και γενικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια.

Η. Ηλιόπουλος (γ.γ. ΑΔΕΔΥ): Επιβαρύνουν ακραία και μονόπλευρα τη ζωή των πολιτών

Η. Ηλιόπουλος: Επιβαρύνουν ακραία και μονόπλευρα τη ζωή των πολιτών

Kαι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μίλησε για ένα «πάρα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων κυρίως για την κοινωνία, μέτρων αντιαναπτυξιακών, νέων μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση». Πάντως, ερωτηθείς αν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύει, εκτίμησε πως η τρόικα μάλλον έχει υποχωρήσει απΆ αυτή την απαίτηση. Επίσης προανήγγειλε «αγώνες για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης».

Γ. Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕ): Οι δανειστές εκβιάζουν και δεν δέχονται διαπραγματεύσεις

Γ. Παναγόπουλος: Οι δανειστές εκβιάζουν και δεν δέχονται διαπραγματεύσεις

Για «πολύ σκληρά μέτρα» μίλησε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας όμως πως «τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά». Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ο τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΣΕΕ να πει ναι στην αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα.

Β. Κορκίδης (πρόεδρος ΕΣΕΕ): Δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης

Β. Κορκίδης: Δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. Όπως ανέφερε, υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα. Και αυτός πάντως χαρακτήρισε ανεδαφική κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ. Επανέλαβε την αντίθεσή του στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

Δ. Ασημακόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ): Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις

Δ. Ασημακόπουλος: Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις

Tην ανάγκη να στηριχθούν ακόμη και τα επώδυνα μέτρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο, υπογράμμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος. Όπως ανέφερε, όλοι, πολίτες και πολιτικοί είμαστε συνυπεύθυνοι. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση, πρέπει να πολεμήσουμε, δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει να στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτήν έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, είναι εθνικός στόχος, σημείωσε.

Ν. Αγγελόπουλος (πρόεδρος ΣΕΤΕ): Να στηρίξουμε την κυβέρνηση

Ν. Αγγελόπουλος: Να στηρίξουμε την κυβέρνηση

Για εθνική προσπάθεια στην οποία είμαστε όλοι συμπαραστάτες μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζητώντας κοινωνική σύμπνοια και πολιτική ευθύνη. «Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας μπορούν και θα συμβάλουν έτσι ώστε να ξαναδοθεί ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης και δουλειές».

Δ. Δασκαλόπουλος (πρόεδρος ΣΕΒ): Απαιτείται κοινωνική σύμπνοια και πολιτική ευθύνη

Δ. Δασκαλόπουλος: Απαιτείται κοινωνική σύμπνοια και πολιτική ευθύνη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Χρ. Πολυζωγόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, υπογράμμισε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συστράτευση. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «ενός ελάχιστου κοινωνικού παρανομαστή για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Χρ. Πολυζωγόπουλος (πρόεδρος ΟΚΕ): Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συστράτευση

Χρ. Πολυζωγόπουλος: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συστράτευση

Λίγο νωρίτερα η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, ζήτησε επείγουσα συνάντηση, υπό το βάρος των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των όρων του μηχανισμού στήριξης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1809474 .

Γ. Παπανδρέου: Γέφυρα για τις αλλαγές τα έκτακτα μέτρα

Προαναγγέλλοντας το πακέτο των νέων μέτρων, ο Πρωθυπουργός δήλωσε, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ότι «τα άμεσα έκτακτα μέτρα είναι η ισχυρή γέφυρα για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές» http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1809818 .

Τόνισε δε εκ νέου ότι γνώμονας των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι το εθνικό συμφέρον, διαβεβαιώνοντας ότι «θα ξεπεράσουμε τον κάβο και οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα».

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε και πάλι στη ΝΔ, τονίζοντας ότι αυτές τις μέρες «πρακτικές του παρελθόντος, αλλά και εγκληματικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, μας υποχρεώνουν να δίνουμε μια μάχη επιβίωσης και καλούμαστε να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και επώδυνες κι αν είναι».

«Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας. Αυτή την εντολή έχουμε λάβει. Δεν φυγομαχούμε. Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι αναλαμβάνουμε πάντα τις ευθύνες μας» διεμήνυσε.

«Από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη βλέπουμε ότι οι αλήθειες που στην αρχή είπαμε και κανείς δεν ήθελε να ακούσει, αποτελούν κοινές παραδοχές», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «θα περάσουμε πολλές δυσκολίες, αλλά θα τα καταφέρουμε, οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι, βήμα-βήμα αποτρέψαμε τα χειρότερα, και τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε στέρεη βάση».

Σε ό,τι αφορά τέλος τις διαπραγματεύσεις με το μικτό κλιμάκιο ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Θα αφήσουμε πίσω μια περίοδο δικαιολογημένης ανασφάλειας και απερίσπαστοι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας...να αφήσουμε οριστικά πίσω μας επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Με την σκληρή δουλειά όλων μας η Ελλάδα, η ζωή μας, θα είναι πολύ διαφορετική στο μέλλον».

Στάση αναμονής από τη ΝΔ

Στάση αναμονής τηρεί η ΝΔ σε ό,τι αφορά τα προωθούμενα μέτρα στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ.

Π. Παναγιωτόπουλος: Η Ν.Δ. θα περιμένει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ

Π. Παναγιωτόπουλος: Η Ν.Δ. θα περιμένει

Όπως ανέφερε o εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, «καλό θα είναι να μη σπεύδει κανείς να προκαταλάβει τη θέση της ΝΔ για το τι θα κάνει εάν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μια ενδεχόμενη αναμενόμενη συμφωνία».

«Η Νέα Δημοκρατία θα περιμένει πρώτα από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία να δημοσιοποιήσει τη θέση της -από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση πρέπει να έχει τη σχετική πρωτοβουλία- και από εκεί και πέρα με υπεύθυνο τρόπο, θα προσδιορίσει επακριβώς τη στάση της … με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στην Ελληνική κοινωνία και απέναντι στη κρισιμότητα των περιστάσεων που περνάμε» πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων

«Οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τους συνενόχους της, αποσκοπούν στην προετοιμασία του εδάφους για να περάσει το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και στον καταναγκασμό τους να συρθούν ως πρόβατα στο σφαγείο της πλουτοκρατίας», σχολίασε το ΚΚΕ.

Χαρακτήρισε δε «πελώριο ψέμα» ότι τα μέτρα επιβάλλονται στην κυβέρνηση από την τρόικα. «Αυτό το λένε για να υποτάξουν τους εργαζόμενους, για να καλλιεργήσουν το ραγιαδισμό και να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση. Τα έχουν συναποφασίσει εδώ και πολύ καιρό», σημειώνει το ΚΚΕ.

ΛΑΟΣ: Ο ελληνικός λαός μπαίνει στη μέγγενη

«Ο ελληνικός λαός μπαίνει στη μέγγενη και απΆ ό,τι φαίνεται θα μείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι εργαζόμενοι καλούνται να αντέξουν στο σοκ που τους επιφύλαξαν οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, υποχωρώντας συστηματικά στους εκφοβισμούς- εκβιασμούς της Αριστεράς».

«Οι συνταγές ΔΝΤ- ΕΕ είναι μονόπλευρες και αφορούν μόνο στην εξυπηρέτηση των δανείων του παρελθόντος προς την χώρα μας. Δεν προτείνουν απολύτως τίποτα για ανάπτυξη και απόδραση από την εξάρτησή τους, που εκτός από φτώχεια σηματοδοτούν και εθνικές απώλειες», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής τα νέα μέτρα

«Τα πρωτοφανή σε σκληρότητα μέτρα αποτελούν στην ουσία οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής. Θα καταψύξουν την οικονομία και θα οδηγήσουν στην απελπισία, στη φτώχεια και στην ανεργία την κοινωνία», δήλωσε το μέλος της Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει «την ιστορική πολιτική ευθύνη για το πακέτο των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων δραστικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Προτεινόμενα για εσάς