Μαζικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν την Πέμπτη στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης εν μέσω ανησυχιών για εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων είτε της Ελλάδας είτε άλλων χωρών-μελών του ευρώ.
Οι απώλειες των δεικτών Dow Jones και S&P 500 άγγιξαν ενδοσυνεδριακά το 9% ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης περιορίστηκαν.
Τελικά ο Dow Jones έκλεισε στις 10.520,32 μονάδες μειωμένος κατά 347,8 μονάδες ή 3,2% και ο S&P 500 στις 1.128 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,24%.
Και οι 30 μετοχές του Dow σημείωσαν πτώση.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 3,44%, στις 2.319,64 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος με την Bank of America να κλείνει με απώλειες 7,1%.
Aνθρώπινο λάθος;
Σύμφωνα πάντως με τα τηλεοπτικά δίκτυα CNBC και Fox Business News η βουτιά των χρηματιστηριακών δεικτών ξεκίνησε από το λάθος ενός υπαλλήλου της αμερικανικής τράπεζας Citigroup που μπέρδεψε τα «εκατομμύρια» με τα «δισεκατομμύρια».
Το CNBC, που επικαλείται πολλές ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ένας χρηματιστής της Citigroup πληκτρολόγησε κατά λάθος "δισεκατομμύρια" αντί για "εκατομμύρια" δίνοντας εντολή που αφορούσε τις μετοχές της εταιρείας Procter & Gamble.
"Η Citigroup λέει ότι ερευνά την υπόθεση", πρόσθεσαν οι πηγές του καναλιού.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Fox Business News, ο εν λόγω χρηματιστής δεν ήθελε καν να πουλήσει μετοχές της Procter & Gamble αλλά να δώσει εντολή για μετοχές του δείκτη Standard & Poors 500.
Η τράπεζα, που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. "Προς το παρόν δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η Citigroup εμπλέκεται σε μια λανθασμένη συναλλαγή", ανέφερε.
Γύρω στις 21:40 (ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας του, χάνοντας μέσα σε ένα τέταρτο 998,50 μονάδες. Αργότερα όμως ανέκαμψε και περιόρισε τις απώλειες στο -3,20%.
"Είναι σαφές ότι υπήρξε πρόβλημα. Έγινε ένα λάθος, ανθρώπινο ή του υπολογιστή", εκτιμά από την πλευρά του ο Γκρέγκορι Βόλκιν.
Τρίτη συνεχόμενη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε στις 1.008,93 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι μετοχές των τραπεζών Barclays, Societe Generale, Banco Santander και BBVA σημείωσαν πτώση μεταξύ 3,5% και 6,7%.
Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αποδίδονται στις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.
«Τα εταιρικά αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία ήταν καλά», δήλωσε στο Reuters ο Bernard McAlinden της NCB Stockbrokers. «Αλλά το αρνητικό είναι η συνεχιζόμενη κρίση χρέους».