Αντιδρά η ΠΟΠΕΚ στα βαριά πρόστιμα για τη νοθεία στο καύσιμα

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 13:46

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ, προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας, διακοπή λειτουργίας προσωρινή ή οριστική σφράγισή επιχειρήσεων του χώρου των καυσίμων.

A- A A+

Αλλαγές στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τις κυρώσεις στις εταιρίες του χώρο των καυσίμων που παραβιάζουν την πετρελαϊκή νομοθεσία ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με επιστολή προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη.

Το σχέδιο απόφασης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα δεν είναι αναλογικά της παράβασης και σε κάποιες άλλες είναι υπερβολικά.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ, προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας, διακοπή λειτουργίας προσωρινή ή οριστική σφράγισή επιχειρήσεων του χώρου των καυσίμων.

Μεταξύ άλλων η ΠΟΠΕΚ αναφέρει πως «καθημερινά έχουμε ανίχνευση νερού σε βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων, ή στις δεξαμενές των πρατηρίων, η οποία οφείλεται στον τρόπο φόρτωσης από τις εγκαταστάσεις των Διυλιστηρίων, στην υγροποίηση υδρατμών από τις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών και στην εισροή υδάτων, κατά την μεταφορά με πλωτά μεταφορικά μέσα, λόγω θαλασσοταραχής».

«Επίσης η πρόσμιξη δύο πετρελαιοειδών προϊόντων, μικρής η μεγάλης έκτασης, γίνεται τακτικά κατά την εκφόρτωση από το βυτιοφόρο στις δεξαμενές του πρατηρίου, η οποία οφείλεται καθαρά σε ανθρώπινο λάθος εξ αιτίας της μεταφοράς μικτών φορτίων από τα βυτιοφόρα οχήματα», συμπληρώνει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΠΕΚ τονίζει ακόμη ότι η εγκατάσταση το συντομότερο δυνατόν των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εκροών εισροών όγκου καυσίμων, από τις εγκαταστάσεις φόρτωσης (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας) μέχρι τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων, θα δώσει οριστικό τέλος στην παράνομη διακίνηση καυσίμων, στην λαθρεμπορία, στη νοθεία και στις προσμίξεις πετρελαιοειδών προϊόντων, είτε αυτές προέρχονται από δόλο για οικονομικό όφελος, είτε προέρχονται τυχαία από ανθρώπινο λάθος.

Προτεινόμενα για εσάς