Ιαπωνία: Χαμηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 06:54
UPD:07:05

A- A A+

Χαμηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών αύξηση σημείωσε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, σημάδι ότι η οικονομική ανάκαμψη ενδέχεται να χάνει τη δυναμική της.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,3% από τον Μάρτιο, όταν είχε σημειώσει αύξηση 1,2%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο.

Οι βιομηχανίες σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους με χαμηλότερο ρυθμό τον Μάϊο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, καταδεικνύοντας ότι προεξοφλούν τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό. Την περασμένη εβδομάδα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη την οποία οδηγούν οι εξαγωγές δεν επεκτάθηκε στους καταναλωτές, καθώς η ανεργία αυξήθηκε τον Απρίλιο, οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν όπως μειώθηκαν και οι τιμές καταναλωτή.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 91,36 ανά δολάριο στις 9:43 π.μ. στο Τόκιο από 91,18 που ήταν πριν από την ανακοίνωση. Ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,1%. Οι ανησυχίες ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη ώθησε αυτό τον μήνα το δείκτη του ιαπωνικού Χρηματιστηρίου 11% χαμηλότερα.

Η Honda Motor Co. και η Murata Manufacturing Co. συγκαταλέγονται μεταξύ των ιαπωνικών εταιρειών που ευνοούνται από την αναζωογόνηση των παγκοσμίων πωλήσεων, αποτέλεσμα κυρίως της ζήτησης από τις ασιατικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Κυβερνητική έκθεση την περασμένη εβδομάδα έδειξε αύξηση 40,4% των εξαγωγών τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μετά τη ισχυρή ζήτηση από την Ασία και τις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας με ρυθμό 4,9% το πρώτο τρίμηνο.

Οι εταιρείες που ρωτήθηκαν από το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου αναμένουν αύξηση 0,4% της παραγωγής τον Μάϊο σε σύγκριση με τον Απρίλιο και 0,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς