Icap: Σε άνοδο ο κλάδος ειδών ατομικής υγιεινής

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 14:41
A- A A+

Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς πρωτογενούς χαρτιού tissue (jumbo rolls) και τελικών προϊόντων χαρτιού υγείας κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από την κλαδική μελέτη της ICAP Group που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών:

Η τιμή των χαρτιών υγείας-καθαριότητας δεν επηρεάζει άμεσα τη ζήτηση, αλλά κατευθύνει την κατανάλωση προς οικονομικότερα προϊόντα, γεγονός που απεικονίζεται και από τη σημαντική ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην διαφορά τιμής των P.L. και επωνύμων προϊόντων. Τη διετία 2007-2008 ο μέσος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή για τα εξεταζόμενα προϊόντα, εμφάνισε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες.

Από τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ε.Σ.Υ.Ε. (2004/2005), προκύπτει ότι η μέση μηνιαία δαπάνη ανά νοικοκυριό για προϊόντα χαρτιού tissue ήταν ¤13,37.

Ο κλάδος των χαρτικών καθαριότητας και ατομικής υγιεινής περιλαμβάνει παραγωγικές επιχειρήσεις ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue, καθώς και επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής τελικών προϊόντων tissue και ειδών ατομικής υγιεινής. Στον τομέα πρώτης μεταποίησης απασχολούνται επτά μόνο επιχειρήσεις. Στον τομέα δεύτερης μεταποίησης δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων (επεξεργαστές – παραγωγοί τελικών προϊόντων) με συνέπεια να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός.

Οι παραγωγικές επιχειρήσεις ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue εμφανίζουν ελαφρά διαχρονική μείωση των πωλήσεών τους συνολικά για την πενταετία 2004-2008, ενώ το 2008 παρατηρείται και αύξηση των ζημιών τους. Όσον αφορά τις παραγωγικές επιχειρήσεις τελικών προϊόντων tissue και ειδών ατομικής υγιεινής, αυτές εμφανίζουν διαχρονική αύξηση των πωλήσεών τους για την εξεταζόμενη πενταετία, ενώ το 2008 βελτίωσαν σημαντικά την κερδοφορία τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η συνολική εγχώρια παραγωγή ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue εμφάνισε διακυμάνσεις την τελευταία δεκαετία, ωστόσο τα τελευταία 2-3 έτη χαρακτηρίζεται από ανοδική τάση. Το 2008 η παραγωγή του ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue αυξήθηκε κατά 15% περίπου σε σχέση με το 2007, γεγονός που οφείλεται στην δραστηριοποίηση ακόμα δύο εταιρειών σε αυτό το στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση των τελικών προϊόντων χαρτιού υγείας αυξήθηκε την περίοδο 2000-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6%. Ειδικότερα, το 2009 η εγχώρια αγορά τελικών προϊόντων tissue αυξήθηκε κατά 1,3% έναντι του προηγούμενου έτους. Το μεγαλύτερο μέρος και σε αυτήν την περίπτωση καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή, αλλά η εισαγωγική διείσδυση ενισχύθηκε τα τελευταία έτη.

Σχετικά με τις κατηγορίες των τελικών προϊόντων, το χαρτί υγείας εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά (44% περίπου) και ακολουθούν το χαρτί κουζίνας και τα είδη επαγγελματικής χρήσης. Επίσης, στη συνολική αγορά προϊόντων χαρτιού tissue, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αυξάνουν το μερίδιο τους τα τελευταία έτη.

Η εγχώρια κατανάλωση ειδών ατομικής υγιεινής δεν παρουσιάζει δραστικές μεταβολές ανά έτος, καθώς εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και τη διάρθρωση του πληθυσμού. Στην αγορά τελικών προϊόντων χαρτιού υγείας επικρατεί έντονος ανταγωνισμός λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Ο δείκτης συγκέντρωσης για τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις το 2009 διαμορφώθηκε σε 63,8%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, η αγορά των τελικών προϊόντων χαρτιού tissue για τη διετία 2010-2011 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% με 3% (σε όγκο), ενώ η εγχώρια αγορά των ειδών ατομικής υγιεινής αναμένεται να παρουσιάζει επίσης χαμηλών ρυθμών αύξηση (σε όγκο) για την επόμενη διετία.

Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η άνοδος του όγκου των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση επιχειρήσεων εισαγωγής και παραγωγής οπτικών ειδών βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ο ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 6 παραγωγικών εταιρειών ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue αφενός και 23 παραγωγικών επιχειρήσεων τελικών προϊόντων και ειδών ατομικής υγιεινής αφετέρου. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το σύνολο του ενεργητικού των καθετοποιημένων επιχειρήσεων παραγωγής ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue σημείωσε αύξηση 10,6% το 2008 και τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 11,8%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε το ίδιο έτος κατά 9,5%. Ωστόσο, το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο και στις δύο χρήσεις και μάλιστα οι συνολικές ζημίες αυξήθηκαν (19,6%) το 2008/07. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μη λειτουργικών εξόδων κατά 117,1%.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις επεξεργασίας-παραγωγής τελικών προϊόντων χαρτιού υγείας και ειδών ατομικής υγιεινής, το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος παρουσίασε αύξηση το 2008 κατά 5,77% σε σχέση με το 2007, ενώ τα ίδια κεφάλαια τους σημείωσαν άνοδο 7,4% το εν λόγω έτος. Το 2008, οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών αυτών ήταν αυξημένες κατά 12,42% σε σχέση με το 2007, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 15,73%.

Προτεινόμενα για εσάς