Σερβία: 250 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010 10:28
A- A A+

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας, κ. Bozidar Djelic ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) θα προχωρήσει στη διάθεση δανείου, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Οι πόροι του δανείου θα κατευθυνθούν για την αναχρηματοδότηση των «ώριμων» υποχρεώσεων των πλέον επιτυχημένων εγχώριων επιχειρήσεων με σκοπό τη συνέχιση της επιχειρηματικής και επενδυτικής τους δραστηριότητας. Έτσι, οι σερβικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους (με περίοδο αποπληρωμής διάρκειας μεταξύ 2 και 3 ετών και επιτόκιο μεταξύ 10% και 12%) με δανειακούς πόρους της ΕΤΕ με περίοδο αποπληρωμής διάρκειας μεταξύ 7 και 12 ετών και επιτόκιο όχι υψηλότερο από 5% με 6 %, εξήγησε ο κ. Djelic.

Η ΕΤΕ αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδότη έργων υποδομής στη Σερβία με επενδεδυμένους πόρους που ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ, επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας πως το προηγούμενο σχετικό πρόγραμμα της τράπεζας (ύψους επίσης 250 εκατ. ευρώ) είχε τεράστια επιτυχία, καθώς αξιοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση περισσότερων από 350 προγραμμάτων και τη δημιουργία 2,9 χιλ. περίπου νέων θέσεων εργασίας.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς