Εν αναμονή των τεστ αντοχής

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 11:06
UPD:13:48

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Goldman Sachs, οι επενδυτές αναμένουν 10 από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετέχουν στα τεστ να έχουν αποτύχει, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 89%.

A- A A+

Στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον των αγορών, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φήμες σχετικά με τις τράπεζες που κατάφεραν να περάσουν επιτυχώς τα αποκαλούμενα stress tests και αυτές που «κόπηκαν».

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Goldman Sachs, οι επενδυτές αναμένουν 10 από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετέχουν στα τεστ να έχουν αποτύχει, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 89%.

Η δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 376 επενδυτών έδειξε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 37,6 δισ. ευρώ μετά τα τεστ αντοχής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να το αντλήσουν ισπανικές, οι γερμανικές και οι ελληνικές τράπεζες.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% εκτιμά ότι η αύξηση κεφαλαίου θα εξασφαλίσει κεφαλαιακή επάρκεια στις τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θεωρεί ότι θα υπάρχει πρόβλημα ακόμη και μετά τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, οι γνώμες διίστανται όσον αφορά στο τρίμηνο που έπεται των τεστ με 38% των ερωτηθέντων να προβλέπει υπεραπόδοση, το 26% προβλέπει υποαπόδοση και το 36% σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζοζέ Μανουέλ Γκονζάλες-Παράμο, τα τεστ προβλέπουν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας για φέτος και το επόμενο έτος συνολικά κατά 3%.

«Αυτά τα τεστ είναι τεστ δυνάμεων και υποβάλλουν την τράπεζα σε μία υποθετική κατάσταση, που είναι σχεδόν απίθανη», ανέφερε ο Γκονζάλες-Παράμο σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τη Eurobask.

«Στην περίπτωση των τεστ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος και το επόμενο, σωρευτικά, είναι 3% χαμηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστήριξε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υπό έλεγχο στην ευρωζώνη και ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα.

Αυστηρότερα τα κριτήρια ελέγχου των ελληνικών τραπεζών

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σε θρίλερ εξελίσσεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ, καθώς αργά χθες το απόγευμα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αυστηρότερη μεταβολή των κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο ελληνικές τραπεζικές πηγές, 24 μόλις ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να καταστήσουν πιο αυστηρά τα κριτήρια των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

«Ενημερωθήκαμε ότι οι παράμετροι έχουν αλλάξει. Έχουν γίνει πιο περιοριστικές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο στέλεχος ελληνικής τράπεζας. Μία από τις αλλαγές, όπως είπε, σχετίζεται με τα επίπεδα των προβλέψεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για να αντισταθμίσουν τις ζημιές από δάνεια, που προβλέπονται στα τεστ. Την απόφαση για αλλαγές στις παραμέτρους επιβεβαίωσε στο πρακτορείο και άλλη τραπεζική πηγή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Δεν ήταν πάντως ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό θα επηρέαζαν τα πιο αυστηρά κριτήρια τα αποτελέσματα των τεστ των έξι ελληνικών τραπεζών.

Την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη δοκιμασία των stress tests είχε προεξοφλήσει νωρίτερα χθες η αγορά, ενώ τις θετικές προσδοκίες για τον κλάδο ενίσχυσε η φημολογία για συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων ομίλων.

Η τραπεζική αγορά αναμένει ότι οι εγχώριες τράπεζες θα πάρουν με θετική βαθμολογία τον έλεγχό τους από την CEBS, με ένα ερωτηματικό για την Atebank που έχει αυτή τη στιγμή το χαμηλότερο δείκτη tier 1.

O πήχης που έβαλε η Επιτροπή Εποπτικών Αρχών, η γνωστή ως CEBS, είναι το 6% για τον tier 1, ποσοστό που θα πρέπει να επιτυγχάνεται με βάση ορισμένα σενάρια, τα οποία περιέχουν και ακραίες παραδοχές. Με στοιχεία τριμήνου, οι μεγάλες τράπεζες παρουσιάζουν υψηλό δείκτη και συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα 11,1%, η Alpha Bank 11,5%, η Eurobank 11%, η Tράπεζα Πειραιώς 9,1% ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φθάνει στο επίπεδο του 17%. Η Atebank είχε στο πρώτο τρίμηνο tier 1 στο 7,7%.

Όσον αφορά τις δύο κυπριακές τράπεζες που μετέχουν στα stress tests, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χαρίλαος Σταυράκης δηλώνει αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank είχαν στο τρίμηνο δείκτη tier 1 στο 10,12% και 10,1% αντιστοίχως.

El Pais: «Κόβονται» αρκετές ισπανικές τράπεζες αποταμιεύσεων

Εν τω μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα της El Pais επικαλούμενο πηγές του χρηματοπιστωτικού χώρου υποστηρίζει ότι αρκετές από τις 18 αποταμιευτικές τράπεζες της Ισπανίας, ανάμεσά τους και μερικές από τις πρόσφατα συγχωνευθείσες, «κόπηκαν» στα τεστ αντοχής.

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, τα τεστ αναμένεται να δείξουν ότι ορισμένες από τις αποταμιευτικές τράπεζες θα χρειάζονταν ενίσχυση κεφαλαίου υπό ορισμένες συνθήκες. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ένας μικρός αριθμός αποταμιευτικών τραπεζών θα χρειαστούν περισσότερο κεφάλαιο αν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά και υπάρξει οικονομική κρίση σε πολλές χώρες.

Από τις τράπεζες αυτές, κάποιες έχουν ήδη λάβει οικονομική ενίσχυση από το Κρατικό Ταμείο Ελεγχόμενης Αναδιάρθρωσης Τραπεζών (FROB) της Ισπανίας, αναφέρει το δημοσίευμα χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Αισιόδοξοι Ρεν, Μέρκελ για την έκβαση των τεστ

Αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών θα δώσουν μια σαφή εικόνα του κλάδου εμφανίστηκε χθες ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Έχω εμπιστοσύνη ότι τα stress test θα δώσουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», αναφέρει ο Ρεν στο κείμενο της ομιλίας του, που δόθηκε στην φινλανδική πόλη Πόρι. «Αν βρεθούν αδύναμα σημεία... έχουμε τα μέσα για να τα διορθώσουμε», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, οποιεσδήποτε τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρέπει να στραφούν πρώτα στους μετόχους και τις αγορές για βοήθεια. «Μόνο μετά από αυτό, αν υπάρχει ακόμη ανάγκη, πρέπει να προστατευτούν από τα εθνικά ταμεία σταθεροποίησης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα ότι τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τον τρόπο που διενεργήθηκαν, «αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις σχετικά με το αν τα τεστ μπορούν να δώσουν σαφή εικόνα για την ικανότητα ανθεκτικότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων σε πολύ άσχημες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες, σημείωσε: Υπήρξαν «μεγάλες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο (...) για τους όρους» αυτών των τεστ ... Τα τεστ διενεργούνται σε ένα περιβάλλον όπου ο μηχανισμός στήριξης (της ευρωζώνης) έχει αποφασιστεί ... δεν μπορούμε να κάνουμε σα να μην υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης. Τα τεστ με τον τρόπο που διενεργήθηκαν "αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».

Τα τεστ αντοχής για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS). Την ίδια ώρα, κάθε τράπεζα θα αναρτήσει τις δικές της επιδόσεις στην ιστοσελίδα της.

Προτεινόμενα για εσάς