Ψηφίστηκε το ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 10:33
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

A- A A+

Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς. Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν και δύο τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Με την πρώτη παρατείνεται υπό προϋποθέσεις, από 6 σε 10 έτη, ο χρόνος μίσθωσης των καταστημάτων που λειτουργούν στις κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και, με τη δεύτερη, καθορίζεται η οργάνωση των υπηρεσιών της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης.

Από 1ης Σεπτεμβρίου

Ο νέος νόμος, όσον αφορά στο σκέλος του εξωδικαστικού συμβιβασμού ενεργοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ από τις αρχές του 2011 θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο δικαστήριο για τη ρύθμιση των οφειλών. Μέχρι τότε (έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ) δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία ή στο μοναδικό ακίνητο ενός υπερχρεωμένου πολίτη. Ο νόμος ορίζει ότι προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία για ποσό που ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτησή της, συν 50%.

Οι φάσεις της ρύθμισης

Φάση 1: Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Πριν από την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές, η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναλαμβάνει ένας από τους εξής: ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Φάση 2: Αίτηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής διαμονής του οφειλέτη

Η αίτηση περιλαμβάνει:

α) κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου

β) κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών

γ) σχέδιο διευθέτησης των οφειλών

δ) τη βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού

ε) υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) με ασφαλιστικά μέτρα.

Φάση 3: Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον δικαστηρίου

Ο συμβιβασμός είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Προϋπόθεση: η συμφωνία των πιστωτών με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού:

Στο πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης: επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.

Στο δεύτερο μήνα: απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.

Στο πρώτο 15ήμερο του τρίτου μήνα: υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.

Στις επόμενες είκοσι ημέρες: αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις, θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.

Δικαστική ρύθμιση

Σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός, το Δικαστήριο, μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.

Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα, για τέσσερα έτη, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, σταθμίζοντάς τα με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.

Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών, το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές, εφόσον π.χ. είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

Προτεινόμενα για εσάς