ΕΣΕΕ: Πληθαίνουν τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα

Στο 17% το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας
Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2010 12:39
UPD:21:38

Ανησυχητική είναι η εικόνα του λιανεμπορίου στην Αττική, καθώς ολοένα και περισσότερα καταστήματα -μικρά ή μεγαλύτερα- αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, όπως καταδεικνύει έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορικών Επιχειρήσεων.

A- A A+

Ανησυχητική είναι η εικόνα του λιανεμπορίου στην Αττική, καθώς ολοένα και περισσότερα καταστήματα -μικρά ή μεγαλύτερα- αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, όπως καταδεικνύει έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορικών Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ), σχετικά με την πορεία της αγοράς.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, όπου η αναλογία των κλειστών/ανοιχτών επιχειρήσεων φτάνει περίπου το 17%. Ειδικότερα, η υψηλότερη αναλογία καταγράφεται στην οδό Σταδίου, όπου το ποσοστό των κλειστών μαγαζιών ανέρχεται σε 25%, ενώ ακολουθούν η οδός Πανεπιστημίου, όπου το 20% των καταστημάτων είναι κλειστά και η Ερμού, με την αναλογία να φθάνει στο 15%.

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του εμπορίου, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν επιπλέον συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, η οδός Πατησίων εμφανίζει μία αναλογία της τάξης του 15%, σχετικά μικρή ως προς το σύνολο της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, από τα κλειστά καταστήματα παρατηρείται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο τους, ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου ένδυσης και υπόδησης, που όμως συνεχίζουν να αποτελούν «ηγετικούς κλάδους», αφού η συγκέντρωσή τους σε κύριους οδικούς άξονες παραμένει υψηλή και χαρακτηρίζει τους εμπορικούς δρόμους.

Την ίδια αναλογία παρουσιάζουν και οι περιοχές μακριά από το κέντρο. Στο Μαρούσι, σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων, σχεδόν το 16% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, ενώ στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ηρακλείου, η εικόνα εμφανίζεται, σε πρώτη ανάγνωση, καλύτερη με την αναλογία να φτάνει στο 14%.

Όσον αφορά στην Κηφισιά, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, η αναλογία φτάνει περίπου το 12%. Παρ' όλα αυτά, οι αποκλίσεις μεταξύ των εμπορικών δρόμων είναι αρκετά μεγάλες, αφού αλλού καταγράφεται το 20% των επιχειρήσεων να είναι κλειστές και αλλού το ποσοστό μειώνεται στο 7%.

Αναλογία της τάξης του 13% εμφανίζει ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας, με κύριο γνώρισμα τη συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων στις ίδιες περιοχές των δρόμων.

Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση κλεισιμάτων, με δυο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (Παπανδρέου και Αγία Παρασκευή) να παρουσιάζουν αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων περίπου 20%.

Αναφορικά με τον Πειραιά, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ελευθερίου Βενιζέλου και την Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου τα ποσοστά ξεπερνούν το 14%, ενώ εμφανίζεται λίγο καλύτερη στην Σωτήρος και την Τσαμαδού.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το Κολωνάκι και η Κηφισιά εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά απ’ ό,τι το σύνολο -περίπου 12,5%-, στοιχείο που καταδεικνύει ότι περιοχές με υψηλότερα εισοδήματα θίγονται λιγότερο.

Πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολλαπλές επιπτώσεις που επιφέρει στην οικονομία και την απασχόληση το κλείσιμο των επιχειρήσεων κρούει η ΕΣΕΕ.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας, από προηγούμενη έρευνά της προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο.

Σημαντική είναι δε η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, δεδομένου μάλιστα ότι η ελληνική κοινωνική δομή είναι βασισμένη στην μικρή αλλά και στην μεγαλύτερη ιδιοκτησία.

Όπως προειδοποιεί η ΕΣΕΕ, η αποκλειστική συγκέντρωση και εγκατάσταση εμπορικών καταστημάτων σε συγκεκριμένους χώρους θα προκαλέσει αύξηση κόστους και αύξηση τιμών, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος να βαθύνει ο κοινωνικός αποκλεισμός, αφού σύμφωνα με τα παραπάνω, θα μειωθεί η ζήτηση σε περιοχές μακριά από εμπορικά κέντρα -εξυπηρέτησης.

Στις «Συμπληγάδες» από τις οποίες διέρχεται το λιανεμπόριο εστίασε σε δηλώσεις του με αφορμή την έρευνα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης.

«Το λιανεμπόριο περνάει ένα δυνατό «crash test» εδώ και ένα χρόνο, ενώ μετράει ήδη πολλές απώλειες», ανέφερε συμπληρώνοντας:

«Με κάθε καταβολή δόσης του δανείου, η Τρόικα μας συστήνει και ένα «μίνι» Μνημόνιο, υποδεικνύει νέα μέτρα και επιβάλλει φόρους και εισπρακτικές μεθόδους, που όμως αυξάνουν ανησυχητικά τόσο την ανεργία όσο και τον φορολογικό πληθωρισμό. Η πίεση αυτή πρέπει να μειωθεί, αφού η αγορά συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» αυξάνονται και οι περισσότεροι κλάδοι καταγράφουν ζημιές».

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η έρευνα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της διεξαγωγής της, αφού μια πλήρη εικόνα των κλειστών επιχειρήσεων θα μπορεί να έχει, όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή στο σύνολο των εμπορικών δρόμων των υπό εξέταση περιοχών (κεντρικές εμπορικές αρτηρίες και μικρότεροι εμπορικοί δρόμοι).

ΝΔ: Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για συρρίκνωση της αγοράς

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα συμπεράσματα της έρευνας της ΕΣΕΕ άσκησε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Την ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, η πραγματική οικονομία αναστενάζει», αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ασφυξία των επιχειρήσεων διευρύνεται και τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, εν μέσω ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού.

«Η έρευνα της ΕΣΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στο χώρο του εμπορίου», συνεχίζει, «επιβεβαιώνει τους φόβους μας για μεγάλη συρρίκνωση της αγοράς, διεύρυνση των ζημιών στους περισσότερους κλάδους και αύξηση των “λουκέτων” (περίπου στο 15% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική)».

«Απαιτείται άλλος δρόμος. Και υπάρχει: Ο δρόμος του στρατηγικού σχεδίου της Ν.Δ. για την Έξοδο από την κρίση», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο θάνατος του Εμποράκου»

«Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ σχετικά με το λιανικό εμπόριο έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η αγορά κυριολεκτικά βουλιάζει, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις πνίγονται και ειδικότερα τα μικρά εμπορικά καταστήματα οδηγούνται μαζικά στο "λουκέτο", με αποτέλεσμα η ανεργία να κινδυνεύει σε λίγο να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο!», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης, «ζούμε την πλήρη και παταγώδη αποτυχία των κατεδαφιστικών μέτρων κυβέρνησης-τρόικας, τα οποία οδηγούν την οικονομία σε μεγάλη και μακρόχρονη ύφεση και "παραδόξως" τους προβλεφθέντες δημοσιονομικούς στόχους σε πλήρη εκτροχιασμό».

Επανέλαβε ακόμη ότι «αυτή την ώρα γίνεται εθνική ανάγκη η απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο-"σφαγείο", η άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών και η εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος στήριξης και ενίσχυσης μισθών, συντάξεων, πολύ μικρών επιχειρήσεων και μικρομεσαίων αγροτών».

«Είναι αδιανόητο να "χαρίζονται" στις τράπεζες αμύθητα ποσά έως 78 δισ. ευρώ και την ίδια ώρα κυβέρνηση και τρόϊκα να προβάλλουν ως "μπαμπούλα" τη δημοσιονομική καταβαράθρωση! Ποιος κοροϊδεύει ποιον σ' αυτόν τον τόπο;», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς