Ιαπωνία: Χαμηλότερη αύξηση παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 06:32
UPD:12:29

Τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών από την Τoyota Motor Corp. έως τη Nissan Motor Co. απειλούνται από την ανατίμηση του γιέν, το οποίο πλησιάζει τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, καθώς άρχισε να περιορίζεται η παγκόσμια ζήτηση.

A- A A+

Με χαμηλότερο των προβλέψεων ρυθμό αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, σημάδι ότι οι εταιρείες μάλλον δεν επενδύουν καθώς η ανάκαμψη της χώρας, την οποία οδηγούν οι εξαγωγές, περιορίζεται.

Οι παραγγελίες, δείκτης των επενδύσεων των βιομηχανιών σε χρονικό διάστημα από τρεις έως έξι μήνες, σημείωσαν αύξηση 1,6% από τον Μάϊο, όταν είχαν υποχωρήσει 9,%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Αύγουστο του 2008, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση στο Τόκιο.

Τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών από την Τoyota Motor Corp. έως τη Nissan Motor Co. απειλούνται από την ανατίμηση του γιέν, το οποίο πλησιάζει τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, καθώς άρχισε να περιορίζεται η παγκόσμια ζήτηση. Ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε πλέον του 2% σήμερα εν μέσω ανησυχιών ότι η τα σχέδια της Federal Reserve των ΗΠΑ να τονώσουν την οικονομία της χώρας δεν θα είναι αρκετά για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 85,34 ανά δολάριο στις 9:54 π.μ. στο Τόκιο από 85,30 πριν την ανακοίνωση των βιομηχανικών παραγγελιών και ο Nikkei 225 υποχώρησε 2,3% φθάνοντας στις 9.331,66 μονάδες. Χθες η Federal Reserve είπε ότι θα αγοράσει ομόλογα, στην πρώτη της προσπάθεια να τονώσει την οικονομία, σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους.

Αλλη έκθεση σήμερα στην Ιαπωνία έδειξε απροσδόκητη μείωση των τιμών παραγωγού τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιαπωνικής κυβέρνησης οι βιομηχανικές παραγγελίες θα αυξηθούν 0,8% το τρίμηνο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου μετά την αύξησή τους κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού μειώθηκαν 2,2%.

Στις 4 Αυγούστου η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα καθαρά κέρδη στο σύνολο του έτους στα 340 δισ. γιέν, υπό το σκεπτικό ότι το γιέν θα διαπραγματευθεί στα 90 ανά δολάριο ΗΠΑ. Ανατίμηση ένα γιέν έναντι του δολαρίου, μειώνει τα λειτουργικά κέρδη της Toyota κατά 30 δισ. γιέν.

Προτεινόμενα για εσάς