Τελεσίγραφο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για τις οφειλές στα Ταμεία έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός έδωσε προθεσμία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για την υπαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών στις σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για τις μεγάλες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 300.000 ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, για οφειλές πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις και εκτός των προβλέψεων που έχει ο ασφαλιστικός νόμος, σε συνεργασία με την εν λόγω επιτροπή αναστολών.
«Όλοι οι οφειλέτες καλούνται μέχρι 15 Οκτωβρίου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, βάσει μιας ρύθμισης που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, που είναι πολύ επιεικής διότι δεν έχει προκαταβολή αφενός και αφετέρου μειώνει κατά 80% τις προσαυξήσεις, δηλαδή την τιμωρία αυτού που καθυστερεί», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 989, και πρόσθεσε ότι το υπουργείο αποσκοπεί με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει γύρω στα 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ.
«Η πολιτική μας είναι να μπουν στη ρύθμιση αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι, αλλά μετά τις 15 Οκτωβρίου να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος για όποιους δεν προσέλθουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», ξεκαθάρισε ο κ. Λοβέρδος.
Πάνω από 15 δισ. ευρώ η εισφοροδιαφυγή
Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, από τους ελέγχους γίνεται φανερό ότι το ποσό αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τους οφειλέτες ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι πρόκειται για 800.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων οι 450.000 είναι επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, 250.000 αγρότες και περίπου 100.000 πρόσωπα που ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
«Δεν ισχύουν τα περί καταβολής συντάξεων σε δόσεις»
Ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε και σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο μελετά την καταβολή συντάξεων σε δόσεις για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής έκδοσης τους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που έχει ως στόχο το υπουργείο, σημείωσε, είναι να δίνονται οι συντάξεις σε συντομότερο διάστημα και ένα μέτρο που μελετάται είναι η καταβολή προσωρινής σύνταξης μέχρι την έκδοση της τελικής.
Σχέδιο νόμου για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας
Εξάλλου, στη συνέντευξή Τύπου, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε νέα προγράμματα απασχόλησης για τη συγκράτηση της ανεργίας, με κοινοτική χρηματοδότηση. «Έχουμε», εκτίμησε, «ενθαρρυντικά στοιχεία από το τομέα της εργασίας και αυτό γιατί έχουμε πολιτικές».
Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων, ο υπουργός έκανε λόγο για μία «διαφορετική προσπάθεια προώθησης της απασχόλησης με την έμμεση δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αντί της μέχρι τώρα υφιστάμενης πολιτικής της παροχής επιδομάτων ανεργίας».
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, η περίληψη του σχεδίου κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και ζητήθηκε η κοινοβουλευτική διαβούλευση να γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου.
Βασική αρχή και πρόβλεψη είναι ότι οι εταιρείες κοινωνικής οικονομίας δεν θα διανέμουν κέρδη, αλλά μόνο οι εταίροι θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτερο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού.
Τυχόν οικονομικό πλεόνασμα των εταιρειών πρέπει να επενδυθεί υποχρεωτικά σε επέκταση δραστηριοτήτων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι αποδέκτες των παροχών από τις εταιρείες κοινωνικής οικονομίας δεν επιβαρύνονται ούτε κατ' ελάχιστον.
Κρίσιμο ζήτημα είναι, κατά τον υπουργό, ο τρόπος και ο βαθμός παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας στον τομέα προστασίας των εταιρειών κοινωνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο ύψος τυχόν χρηματοδότησης έτσι ώστε αφενός με να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός, αφετέρου να μην μπορέσουν να εισχωρήσουν εκ του πλαγίου καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Οπως μάλιστα διευκρίνισε, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εταίρων για το χρονικό διάστημα των πρώτων δύο χρόνων λειτουργίας της εταιρείας.
Όσον αφορά τους ιδρυτές και συμμετέχοντες στις εταιρείες κοινωνικής οικονομίας, ο υπουργός επεσήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένα από ουσίες, μετανάστες, άνεργοι κ.α.), και στα άτομα ηλικίας κάτω των 35 χρόνων.
Το όλο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013" και συγκεκριμένα από τις δράσεις "Προώθηση κοινωνικής οικονομίας και διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων", ενδεικτικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, "Ενίσχυση κοινωνικής επιχειρηματικότητας των νέων", ενδεικτικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και μέρος των χρηματοδοτήσεων από τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την απασχόληση, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.
ΝΔ: Οι αόριστες εξαγγελίες δεν δίνουν λύση
Γενικόλογες και ασαφείς χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο και συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση.
Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για μία ακόμη επικοινωνιακή προσέγγιση με χαρακτηριστικά της την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό και υπογράμμισε ότι για να έχει αποτέλεσμα το εγχείρημα της κοινωνικής οικονομίας έπρεπε να έχει προηγηθεί ευρεία κοινωνική και πολιτική διαβούλευση, να διαμορφωθεί επαρκές θεσμικό πλαίσιο και να εξασφαλισθεί η απορρόφηση των αναγκαίων ευρωπαϊκών πόρων.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση ενέταξε την κοινωνική οικονομία στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013 σε υψηλή προτεραιότητα, υπολογίζοντας ότι για κάθε 10.000 ευρώ χρηματοδότηση της κοινωνικής οικονομίας δημιουργείται μια θέση απασχόλησης.
«Όμως, η συνεχιζόμενη από την κυβέρνηση προχειρότητα και η επικοινωνιακή "σπουδή", με γενικές και αόριστες εξαγγελίες, δεν δίνουν λύση», κατέληξε στη δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ.
Ρ. Σπυρόπουλος: Στόχος η «συμμαχία για την κοινωνική ασφάλιση»
«Η ανοιχτή πρόσκληση για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, με τους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν ως τις 15 Οκτώβρη, έχει ως σκοπό την διευκόλυνση των ίδιων των επιχειρήσεων, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Όπως υπογράμμισε ο διοικητής του ΙΚΑ, το ποσοστό έκπτωσης του 80% των πρόσθετων επιβαρύνσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, ή του 60% σε περίπτωση εξόφλησης σε 36 ή 48 δόσεις, δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθεί και η ξεκάθαρη δέσμευση του Υπουργού Εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.
Αυτό που εμείς δεσμευόμαστε στο ΙΚΑ, ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος, είναι ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, αξιοποιώντας την πρόκληση της 15ης Οκτώβρη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή τη ρύθμιση να αποτελέσουν αφετηρία θετικής ενσωμάτωσης τους, με πρωτεύοντα προσανατολισμό, η μείωση της εισφοροδιαφυγής να συνδυαστεί και με τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
«Γιατί ας είμαστε ειλικρινής οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι υψηλές, και μία από τις βασικότερες αιτίες είναι ακριβώς ότι ενσωματώνουν και την απώλεια των εσόδων που προκαλεί η εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Όλοι μαζί πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα ενάρετη αφετηρία που θα εξυπηρετεί τη Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους. "Συμμαχία για την Κοινωνική Ασφάλιση" αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος.