Βουλγαρία: 80% κάτω οι ΑΞΕ στο 5μηνο

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 09:14
A- A A+

Το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που προσέλκυσε η Βουλγαρία το Μάιο προσέγγισε μόλις τα 68,2 εκατ. ευρώ ή 73% λιγότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 με αποτέλεσμα το σχετικό μέγεθος στους 5 πρώτους μήνες του 2010 να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 253 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 80% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου το ύψος των κερδών που επενδύθηκαν εκ νέου στις εγχώριες επιχειρήσεις αλλοδαπών συμφερόντων ανήλθε σε 112 εκατ. ευρώ, οι επενδύσεις υπό τη μορφή νέων συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο εγχώριων επιχειρήσεως προσέγγισε τα 244 εκατ. ευρώ, ενώ οι λοιπές μορφές ΑΞΕ (μεταξύ των οποίων και οι πιστωτικές ροές στο εσωτερικό πολυεθνικών ομίλων με επιχειρηματική παρουσία στη χώρα) ήταν αρνητικές ύψους 103,5 εκατ. ευρώ. Το αρνητικό πρόσημο της τελευταίας κατηγορίας ΑΞΕ αποδίδεται τόσο στο χαμηλό επίπεδο των νέων πιστωτικών ροών στο εσωτερικό των πολυεθνικών ομίλων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όσο και στις πληρωμές προηγούμενων οφειλών της κατηγορίας αυτής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εξυπηρέτησής τους από τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, στους 5 πρώτους μήνες του 2010 οι βουλγαρικές ΑΞΕ στο εξωτερικό διαμορφώθηκαν στο αρνητικό επίπεδο των 29 εκατ. ευρώ, έναντι -29,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς