Θεαματική άνοδος στη Ν.Υ.

Μετρίασε τις απώλειες η Ευρώπη
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:35

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ άνοδος χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, παρά τα απογοητευτικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν για τη δραστηριότητα στον οικοδομικό τομέα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές τεχνολογίας (Intel Corp, Cisco Systems), οδηγώντας το δείκτη Nasdaq 2,5 ψηλότερα. Ο δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 28% φέτος. Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως οι επενδυτές θέλουν να αγοράσουν μετοχές τεχνολογίας, καθώς θεωρούν πως έχουν πληγεί καίρια φέτος. Αλλες δραστήριες μετοχές ήταν των Applied Materials, Microsoft, Hewlett-Packard, JP Morgan & Co, Citigroup, American Express. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει ανακάμψει κατά 17% από τα χαμηλά επίπεδα της 9ης Οκτωβρίου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 148,23 μονάδες, ποσοστό 1,75%, φθάνοντας στις 8.623,01 μονάδες. Με άνοδο 44,84 μονάδων, ποσοστό 3,26%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.419,35 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να μετριάσουν τις αρχικές μεγάλες απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα, βρίσκοντας στήριγμα στη θετική εικόνα που παρουσίασαν οι αγορές στο Μιλάνο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Επικεφαλής των κερδισμένων και της προσπάθειας ανάκαμψης που έγινε στην Ευρώπη ήταν η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Lloyds TSB έπειτα από εκτιμήσεις αναλυτών πως η τράπεζα θα διατηρήσει τη μερισματική πολιτική της.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης των 30 επιλεγμένων μετοχών στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,47%, αντανακλώντας τα μεγάλα κέρδη της τράπεζας Capitalia (+8,72%).

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,28% και 0,5% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει εγκλωβισμένος στα όρια διακύμανσης των 70 μονάδων που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα και αφού κατάφερε να απομακρυνθεί κατά 15% από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών στα οποία είχε υποχωρήσει στις 9 Οκτωβρίου.

Εμπειρογνώμονες ανέφεραν πως η ευρωπαϊκή αγορά «στέρεψε» από ιδέες και κίνητρα, καθώς φόβοι για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, για πόλεμο στο Ιράκ και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των DaimlerChrysler (-3,4%), BMW (-2%), Peugeot (-2,26%), Aegis (-3,55%), EMI (-7,95%), GN Store Nord (-12%), Getronics (-25%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα