Τιμές κάτω του πλαφόν στο 70% των πρατηρίων

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010 19:51
UPD:22:35
A- A A+

Σε τιμές χαμηλότερες του πλαφόν πουλάει τα υγρά καύσιμα το 70% των πρατηρίων (σε σύνολο 610 πρατηρίων) στην Περιφέρεια Ατικής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς πραγματοποίησαν ελέγχους σε 54 πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρεια Αττικής (στους κύριους οδικούς άξονες).

Σε 10 περιπτώσεις πρατηρίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν στο παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων (μη ενημέρωση, ελλιπής ενημέρωση, παραπλανητική ενημέρωση δηλ. διαφορετική τιμή αντλίας από την αναρτημένη στο Παρατηρητήριο τιμή) και επεβλήθησαν οι ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα).

Τα πρατήρια που πουλούσαν καύσιμα πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του ορισθέντος πλαφόν (περίπου το 10%), εναρμονίζονταν άμεσα μετά τη γνωστοποίηση από τα ελεγκτικά όργανα της σχετικής απόφασης.

Οι έλεγχοι από την Τρίτη θα επικεντρωθούν στα υπόλοιπα πρατήρια και θα ζητηθεί και η συνδρομή των αντίστοιχων νομαρχιών.

Εξάλλου, απαντώντας στην Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, που επισήμανε πως χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν, με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρή οικονομική ζημία, παράγοντες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθής, ενώ σημειώνουν ότι οι πρατηριούχοι έχουν το περιθώριο να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους καθώς περιλαμβάνονται εκπτώσεις στις τιμές που συμφωνούν με τις εταιρίες.

Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν επίσης ότι το ύψος του πλαφόν ορίστηκε με βάση το μέσο όρο των τιμών της περασμένης Παρασκευής.

Πάντως, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος καλεί τα μέλη της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Πλατεία Κάνιγγος αύριο στις 10 το πρωί και ζητεί από τις ενώσεις μέλη της, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις την ίδια ώρα μπροστά σε όλες τις νομαρχίες της χώρας. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να συναντηθούν την Τρίτη το πρωί στο υπουργείο με το γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό.

Προτεινόμενα για εσάς