Αποκλείει αναδιάρθρωση του χρέους ο Ρεν

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 17:12
UPD:19:29

(Φωτογραφία αρχείου, 07/09/2010)

A- A A+

Aπέκλεισε κατηγορηματικά για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, δίνοντας εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας για τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής.

Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιρλανδία θα αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters. «Καμία από τις δυο δεν θα χρεοκοπήσει. Έχουν κάνει αποτελεσματικές και αποφασιστικές ενέργειες μέσω χρηματοοικονομικών βελτιώσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο εκδήλωσης για την είσοδο της Εσθονίας στην ευρωζώνη.

Επανέλαβε ακόμη πως «πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε (καλή) πορεία και η Ιρλανδία βρίσκεται σε (καλή) πορεία».

Fitch: Οριακά διατηρείται στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Οριακά διατηρεί η Ελλάδα την αξιολόγησή της σε investment grade παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει στη μείωση του ελλείμματός της, δήλωσε στο Reuters ο Κρις Πράις, υψηλόβαθμος αναλυτής της Fitch Ratings.

«Η χώρα διατηρεί την αξιολόγηση investment grade αλλά με νύχια και με δόντια», τόνισε ο Πράις σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί παραμένουν, δεν υπάρχει εύκολη λύση σε αυτά» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο οίκος θα εξετάσει ενδελεχώς τη δημοσιονομική κατάσταση κατά την επόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, πιθανόν στα τέλη Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι o οίκος Fitch είναι ο τελευταίος από τους μεγάλους οίκους που διατηρεί αυτή την αξιολόγηση για την Ελλάδα.

ΤτΕ: Στο τέλος του χρόνου τα «τεστ αντοχής»

Επιβεβαίωσε η Τράπεζα της Ελλάδας το δημοσίευμα των Financial Times για την αναβολή των «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1869289 και ανακοίνωσε πως αυτά θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του χρόνου.

Όπως αναφέρει, η απόφαση ελήφθη το καλοκαίρι μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η ΤτΕ εκφράζει παράλληλα την πεποίθησή της ότι αυτά θα επαναβεβαιώσουν την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η αναβολή, σύμφωνα με την ΤτΕ, ήταν γιατί οι τράπεζες δεν είχαν να προσφέρουν καμία πρόσφατη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών, με δεδομένο ότι μέσα στον Ιούλιο τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, από κοινού με τα ευρωπαϊκά, είχαν υποβληθεί στην αντίστοιχη δοκιμασία από την Ε.Ε.

Επομένως αποσαφηνίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν σχετίζεται με το πρόσφατο road show του υπουργού Οικονομικών ή με πρόσφατες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Μείωση του ελλείμματος κατά 32,3% στο οκτάμηνο

Εν τω μεταξύ, μετά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η μείωσή του ξέφυγε από τον ετήσιο στόχο, αν και στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5%.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο οκτάμηνο περιορίστηκε κατά 32,3% σε σχέση τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%.), δηλαδή 14.485 εκατ. € από 21.382 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Προστίθεται πως η πορεία μείωσης του ελλείμματος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη συσσώρευση πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, όπως επίσης και από υστέρηση των εσόδων.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Το υπουργείο επισημαίνει πως η εξέλιξη αυτή έχει επιτευχθεί πριν αποδώσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες που ισχύει από 1η Ιουλίου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7,6% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,1% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.406 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.008 εκατ. €), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.041 εκατ. €.

Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδα του κατά 2,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Προτεινόμενα για εσάς