«Καμπανάκι» ΠΟΜΙΔΑ για κατάρρευση της αγοράς ακινήτων

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010 18:19
A- A A+

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στη Λάρισα, αντιδρώντας στην επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και την ισχύουσα φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Έντονη ήταν η διαμαρτυρία των ιδιοκτητών της Κεντρικής Ελλάδας και για την αχαρακτήριστη εξαίρεση από την περαίωση, των επαγγελματιών που αυτοί ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχουν ακίνητη περιουσία.

Όπως επισημάνθηκε στη συγκέντρωση η κτηματαγορά, η οικοδομή και η ιδιαίτερα η αγορά των μισθώσεων ακινήτων βρίσκονται σε κατάσταση πραγματικής κατάρρευσης, εξ αιτίας όχι τόσο της σοβούσας οικονομικής κρίσης, όσο κυρίως:

•των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση έχει η επιβολή ετήσιου ΦΑΠ με συντελεστή έως και 2% ετησίως,

•της μειώσεως του αριθμού των εκμισθωμένων ακινήτων, λόγω της διακοπής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων,

•της μειώσεως των ενοικίων, μεταξύ των οποίων τα ενοίκια του δημόσιου τομέα,

•της φημολογίας για μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών από το 2011.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, που συμμετείχε στη συγκέντρωση, τόνισε ειδικότερα, αναφερόμενος στον ΦΑΠ, ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καταβληθούν τα ποσά που προκύπτουν, από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που θα εμφανίζονται κάθε χρόνο όλο και πλουσιότεροι, ενώ στην πραγματικότητα θα γίνονται κάθε χρόνο φτωχότεροι, αφού θα οφείλουν όλο και μεγαλύτερα ποσά στο Δημόσιο Ταμείο.

Οι ιδιοκτήτες κάλεσαν τέλος την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξαιρέσει τα κάθε είδους απρόσοδα ακίνητα και να μειώσει δραστικά τους συντελεστές του φόρου αυτού, ώστε να επανέλθουν στα επίπεδα του συντελεστή του Ε.Τ.ΑΚ. (1%ο), ενός φόρου που θεωρείται δίκαιος και αναλογικός, έτσι ώστε να μπορούν οι υπόχρεοι να τον καταβάλουν και το Υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει το σύνολο των φόρων που υπολογίζει.

Προτεινόμενα για εσάς