Πρόβλεψη για άνοδο του χρυσού

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 06:35
A- A A+

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο χρυσός, ο οποίος προβλέπεται να αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η υποχώρηση του δολαρίου τονώνει τη ζήτηση για τα πολύτιμα μέταλλα ως εναλλακτικές επενδύσεις. Το ασήμι αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 30 ετών.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,2% φθάνοντας στα 1.297,95 δολ. η ουγγιά πριν διαπραγματευθεί στα 1.295,45 δολ. στις 10:27 π.μ. στη Σεούλ. Οι ράβδοι χρυσού άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 1.300,07 δολ. στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.298,00 δολ. η ουγγιά. Το ασήμι για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,2% φθάνοντας στα 21,48 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1980.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του ευρώ καθώς οι προσδοκίες για την οικονομία των ΗΠΑ μειώνονται και η Fed προβλέπεται να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική. Ο Dollar Index, ο δείκτης των έξι νομισμάτων έναντι της αξίας του δολαρίου, υποχώρησε στο 79,255 και στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα της 24ης Σεπτεμβρίου, τα οποία ήταν τα χαμηλότερα από τις 3 Φεβρουαρίου.

Φέτος τα πολύτιμα μέταλλα έχουν σημειώσει άνοδο καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσει διατήρησαν τα κόστη δανεισμού χαμηλά και δαπάνησαν τρισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του ευρώ στις 22 Σεπτεμβρίου μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και την υπόσχεση λήψης περαιτέρω μέτρων – εάν χρειαστεί – για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο χρυσός, που φέτος έχει σημειώσει άνοδο 18%, οδεύει να κλείσει δέκατο έτος ανόδου, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 1920. Φέτος οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο παρά τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Συνήθως οι ράβδοι χρυσού αγοράζονται ως εξασφάλιση έναντι της αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Σήμερα μία ουγγιά χρυσού αγόρασε έως 60,3279 ουγγιές ασήμια, τη μικρότερη ποσότητα από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.

Η πλατίνα για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 0,3% φθάνοντας στα 1.639,50 δολ. η ουγγιά μετά την άνοδό της στα 1.649,75 δολ. στις 24 Σεπτεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Μαΐου. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το παλλάδιο φθάνοντας στα 559,38 δολ. η ουγγιά.

Προτεινόμενα για εσάς