Προς εβδομαδιαία άνοδο το αργό

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 06:35
A- A A+

Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο οδεύοντας να κλείσει εβδομάδα με τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το ΑΕΠ το δεύτερο και την εβδομαδιαία απασχόληση στις ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα μετά την ανακοίνωση του δείκτη PMI στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, ο οποίος αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε τέσσερις μήνες τον Σεπτέμβριο. Χθες τα συμβόλαια έκλεισαν τον μήνα με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάϊο του 2009, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο και ο περιορισμός της ανεργίας κατέδειξε ότι οι εταιρείες μειώνουν τις απολύσεις.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 46 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 80,43 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) , και διαπραγματεύθηκε στα 80,34 δολ. στις 12:22 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, το αργό σημείωσε άνοδο 2,11 δολ. φθάνοντας στα 79,97 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Αυγούστου. Φέτος οι τιμές του είναι 1,3% υψηλότερες.

Ανοδο 11% σημείωσε τον Σεπτέμβριο το αργό πετρέλαιο και 5,7% το τρίτο τρίμηνο. Η άνοδος 5% του πετρελαίου αυτήν την εβδομάδα ήταν η μεγαλύτερη από τις 9 Ιουλίου.

Στην Κίνα ο PMI αναρριχήθηκε στο 53,8 από 51,7 τον Αύγουστου, ανακοινώθηκε σήμερα επισήμως από τη χώρα. Πάνω από το 50 ο δείκτης καταδεικνύει ανάπτυξη.

Στις ΗΠΑ οι αρχικές αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας μειώθηκαν κατά 16.000 στις 453.000 την εβδομάδα που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Η ανεργία διατηρήθηκε γύρω στο 10%.

Και η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε απροσδόκητα στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Institute for Supply Management- Chicago Inc. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο το επιχειρηματικό βαρόμετρο αναρριχήθηκε στο 60,4 τον Σεπτέμβριο.

Στο Εκουαδόρ, τη μικρότερη χώρα μέλους του ΟΠΕΚ, η κυβέρνηση ζήτηση διεθνή βοήθεια μετά το χθεσινό πραξικόπημα μελών των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου πίσω από τον στρατό βρίσκεται η αντιπολίτευση που επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση.

Το Εκουαδόρ παρήγαγε 465.000 βαρέλια ημερησίας αργού αυτόν το μήνα, ή το 1,6% της συνολικής παραγωγής του ΟΠΕΚ. Ο σημερινός πρόεδρος του Οργανισμού είναι ο υπουργός μη ανανεώσιμων φυσικών πηγών της χώρας.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 82,67 δολ. το βαρέλι, 36 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

Προτεινόμενα για εσάς