ΕΕ: Αναθεώρηση του ελλείμματος για την περίοδο 2006-09

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 13:46
UPD:17:54

A- A A+

Σε αναθεώρηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 προς τα πάνω αναμένεται να προχωρήσει αυτόν το μήνα η Eurostat, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τα στοιχεία για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος θα αναθεωρηθούν ανοδικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε, ότι όπως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε υπογραμμίσει κατά την προηγούμενη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών - μελών της ΕΕ που έγινε τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι αναθεωρήσιμα, δεδομένου ότι η Eurostat εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι αντιπροσωπεία της Eurostat βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τα ακριβή ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο κ. Αλταφάζ τόνισε, ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα λυθεί εντός του μηνός και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

Ως προς το ύψος της αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή, είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Γ. Πεταλωτής: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα

Καθησυχαστικός ως προς την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

«Εάν διαπιστωθεί ότι είναι αυξημένο το έλλειμμα για το 2009, ελάχιστη επίπτωση θα έχει για το 2010 και άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέα μέτρα και μάλιστα εξ’ αυτού του λόγου», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε δεν είναι εικονικό, αλλά έχει βάθος τριετίας και είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς, που έγινε αυτό το διάστημα.

Επιπλέον, υπογράμμισε αφενός ότι θα καταδειχτεί στον οριστικό προϋπολογισμό ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με αξιόπιστη πολιτική και, αφετέρου πως δεν προκύπτει ότι είναι προϋπολογισμός φόρων γιατί, όπως εξήγησε, τίθεται στο πλαίσιο του ξεπεράσματος της κρίσης.

Καθησυχαστικός ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό, ενώ για το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009 από τη Εurostat, εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως αυτό θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega την Τρίτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε μεταξύ άλλων, πως η αύξηση του ελλείμματος του 2009, όποια και να είναι αυτή, θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010. «Είμαστε αναγκασμένοι να εγγράψουμε στον Προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ καταπτώσεις εγγυήσεων, εκ των οποίων τα 900 εκατομμύρια ευρώ είναι του ΟΣΕ Αν τα χρέη του ΟΣΕ μπουν όλα μέσα στο χρέος, τότε αυτό το ποσό φεύγει από το έλλειμμα», εξήγησε.

Όπως είπε, τα 9,1 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από το Μάιο, είναι τα μέτρα του 2011 και δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Έχουμε ένα μαξιλάρι από την πλευρά της περικοπής των δαπανών, σημείωσε.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις πληροφορίες για αναθεώρηση του ελλείμματος στο 14% του ΑΕΠ -και στο 15,1% κατά άλλες πηγές- ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει, διότι περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία από τη Eurostat Αλλά εδώ, έχουμε ολόκληρους τομείς του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, με μεγάλα ελλείμματα, που δεν τις μετρούσαν».

Η δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα (την περασμένη άνοιξη, η Eurostat το προσδιόρισε στο 13,6% του ΑΕΠ, αλλά με αστερίσκο).

Η υποσημείωση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας προέβλεπε ότι μπορεί το έλλειμμα του 2009 να αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,4 μονάδες και να διαμορφωθεί στο 14% του ΑΕΠ, λόγω της προσθήκης επιχορηγήσεων ΔΕΚΟ, αναταξινόμησης κονδυλίων και γενικά, λόγω της θολής εικόνας που είχαν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Επίσης, για τους ίδιους περίπου λόγους, το δημόσιο χρέους θα αναθεωρείτο κατά 7 μονάδες του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι τελευταίες ενδείξεις που έχει το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για αύξηση του ελλείμματος του 2009, σε επίπεδα πάνω από το 14% του ΑΕΠ.

Το ύψος του ελλείμματος αποτέλεσε και το εφαλτήριο της αντεπίθεσης του κ. Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για όσα είπε κατά την ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. «Το επιστέγασμα όλων όσων λέει ο κ. Σαμαράς, είναι αυτή η φοβερή ιστορία περί μηδενισμού ελλείμματος σε ένα χρόνο», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ και το οικονομικό του επιτελείου σε δημόσια συζήτηση για το θέμα του ελλείμματος. «Διότι στο τέλος του χρόνου, του 2010, το έλλειμμα θα είναι 18,5 δισ. ευρώ», εξήγησε. «Το κατεβάσαμε εκεί από το 32 δισ., και το κατεβάσαμε με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Θέλω να έρθουν να πουν στον ελληνικό λαό, αν αυτοί ήταν κυβέρνηση και μείωναν το έλλειμμα από τα 18,5 δισ. στο μηδέν σε ένα χρόνο, πόσο ακριβώς θα μείωναν τους μισθούς και τις συντάξεις και πόσο θα αύξαναν τους φόρους; Γιατί είναι προφανές ότι είναι αδύνατον να γίνει, είναι απολύτως αδύνατον να γίνει».

ΝΔ: Ο κ. υπουργός ας είναι πιο προσεκτικός...

Στο υπουργό Οικονομικών απάντησε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χ. Σταϊκούρας, καλώντας τον να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν μιλάει για «παραμύθια για μικρά παιδιά» και για «ψέματα» αναφερόμενος στη ΝΔ.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου, για μια ακόμη φορά, έδειξε να αγνοεί την πραγματικότητα και τις βαρύτητες ευθύνες που ο ίδιος φέρει για τη διαμόρφωσή της», παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε πως «σήμερα είμαστε εδώ εξαιτίας του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του».

Ο βουλευτής Φθιώτιδας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε ένα πρόβλημα ελλείμματος και χρέους σε κρίση δανεισμού, δεν πήρε έγκαιρα μέτρα, ενώ μιλούσε απαξιωτικά για τη χώρα, το κύρος και την αξιοπιστία της, δεν άντλησε τα κεφάλαια που της προσφέρονταν και τελικά προσέφυγε στο Μηχανισμό Στήριξης χωρίς να διαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου, έχοντα αποτύχει στους στόχους που έθεσε.

«Ας είναι, συνεπώς, περισσότερο προσεκτικός ο κ. υπουργός όταν, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία μιλάει για “παραμύθια για μικρά παιδιά” και για “ψέματα”. Έχουν εθιστεί σ’ αυτά και είναι κακός σύμβουλος. Ο Ελληνικός λαός έχει μνήμη, κρίνει και συγκρίνει», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Νότης Μηταράκης καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ πολιτική ταχυδακτυλουργία: «Η τρίτη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και εξελίσσεται σε πολιτική ταχυδακτυλουργία. Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική να αναζητεί ευθύνες αλλού, όταν το δικό της πρόγραμμα δεν αποδίδει».

ΚΚΕ: Καιρός να πάψει ο λαός να ανέχεται τον εμπαιγμό

«Είτε η ΕΕ αναθεωρήσει το έλλειμμα προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αυτό που πρέπει να δηλώσει πιο αποφασιστικά ο λαός είναι την άρνησή του να το πληρώσει γιατί δεν το δημιούργησε αυτός αλλά η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων», σχολίασε το ΚΚΕ και πρόσθεσε:

«Είναι καιρός να πάψει να ανέχεται τον εμπαιγμό και τα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος δημιούργησε τα ελλείμματα. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τα βάρβαρα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και τα νέα χειρότερα που θα συνεχίσουν να φέρνουν, αν ο λαός δεν τους βάλει φρένο».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, όλα ήταν προαποφασισμένα, ανεξάρτητα από το ύψος του ελλείμματος, «γιατί τα χρειάζονται για να προστατεύσουν την υψηλή τους κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους οι μεγάλοι επιχειρηματίες. ¶λλωστε τα ίδια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

ΛΑ.Ο.Σ.: Μετά την ακατάσχετη αιμορραγία, ερίζουν για το ποιος έφταιξε

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Κωστής Αϊβαλιώτης κάλεσε τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σοβαρευτούν, σημειώνοντας: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιούργησαν τεράστιο δημόσιο χρέος και πρωτοφανές έλλειμμα και, αντί να ομονοήσουν και να βρουν κοινό τρόπο για να αποφύγουμε τα χειρότερα, θυμίζουν δύο χειρουργούς οι οποίοι - αφού προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία στον ασθενή- ερίζουν για το ποιος έφταιξε περισσότερο».

ΣΥΝ: Υποκρίνονται ότι διαφωνούν

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προώθησαν από κοινού τις ιδιωτικοποιήσεις και τους αντιασφαλιστικούς νόμους, συμπεριφέρθηκαν χαριστικά προς το μεγάλο κεφάλαιο, έκτισαν την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των τραπεζών σε βάρος των εργαζομένων, βουτήχτηκαν στα σκάνδαλα και τις μίζες και τώρα υποκρίνονται πως διαφωνούν. Θα τους κρίνει ο λαός, παρατήρησε από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.

Προτεινόμενα για εσάς