Αντιστέκεται η Κίνα στις πιέσεις για ανατίμηση του γουάν, επισημαίνοντας πως μια άμεση και αισθητή ανατίμηση του νομίσματός της θα προκαλούσε κοινωνική και οικονομική αναταραχή στο εσωτερικό και «παγκόσμια αστάθεια (...) και καταστροφή».
«Μη μας πιέζετε για την ανατίμηση του γουάν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, μιλώντας σε επιχειρηματικό σινοευρωπαϊκό συνέδριο στις Βρυξέλλες.
Για την ενδεχόμενη κοινωνικο-οικονομική αναταραχή στην Κίνα, ο κ. Τζιαμπάο εξήγησε ότι «εσωτερικοί μετανάστες θα αναγκάζονταν να γυρίσουν στις κωμοπόλεις τους, και πάρα πολλές εξαγωγικές εταιρείες θα έκλειναν οριστικά».
Επανέλαβε ακόμη πως το ίδιο το Πεκίνο θα επιτρέψει πιο εέυλικτη διακύμανση του νομίσματος, κάτι που θα οδηγήσει στην ανατίμηση του γουάν.
Νωρίτερα, το ΔΝΤ προέτρεψε και αυτό με τη σειρά του, σήμερα, το Πεκίνο «να ανατιμήσει το γουάν επειγόντως (...) "στηριζόμενο, εφεξής, στην εσωτερική ζήτηση, όχι μόνον στις εξαγωγές του, αλλά και παραδειγματίζοντας συγχρόνως κι άλλα ασιατικά κράτη, που ακολουθούν την ίδια με την Κίνα νομισματική πολιτική».
Στις ΗΠΑ ήδη προωθείται στο Λευκό Οίκο για υπογραφή το νομοσχέδιο που προβλέπει αυτόματες δασμολογικές κυρώσεις στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, ενώ στην ΕΕ πληθαίνουν πολύ οι φωνές για άμεση και ουσιώδη ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος.
Στο θέμα επανήλθε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ, αν και δεν κατονόμασε το Πεκίνο. Συγκεκριμένα κάλεσε τις 12 αναπτυσσόμενες οικονομίες του G20 να υιοθετήσουν άμεσα μεταρρυθμιστικά μέτρα για το σύστημα των ισοτιμιών τους, ώστε αυτά να γίνουν πιο ευέλικτα.
Και από πλευράς ΕΕ πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε πως έχει ζητήσει από τον Κινέζο πρωθυπουργό να αναλάβει δράση υπέρ της ανατίμησης του γουάν.