Το ζήτημα της χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα τεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον.
Το G20 έχει προγραμματίσει πρόγευμα εργασίας στο περιθώριο των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας το σαββατοκύριακο, που πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο.
Την Παρασκευή το βράδυ, η μικρότερη ομάδα των αναπτυγμένων οικονομιών του G7 πραγματοποιεί δείπνο κεκλεισμένων των θυρών.
Επίσημες ανακοινώσεις δεν αναμένονται πάντως ούτε από το G20 ούτε από το G7, ωστόσο, αξιωματούχοι του G20 δήλωσαν ότι το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα απασχολήσει και τις δύο συναντήσεις, καθώς επικρατεί μεγάλη ανησυχία ότι κάποιες χώρες θα επιδιώξουν υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος για να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία, η οποία παρενέβη τον προηγούμενο μήνα για υποτίμηση του γεν και εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις παρεμβάσεις αν χρειαστεί.
«Ερχόμαστε στη συνάντηση του G7, αλλά, ασχέτως αυτού, η Ιαπωνία θα λάβει αποφασιστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας παρέμβασης, όταν χρειαστεί», τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν δήλωσε πως το Τόκιο επιθυμεί να συνεργαστεί με τους ομολόγους του από την Ομάδα των 7 επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι αρχές θα παρέμβουν και πάλι αν χρειαστεί.
Οι χαράσσοντες την πολιτική ανά τον κόσμο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη μεγάλη εξασθένηση του δολαρίου, με τις αναδυόμενες οικονομίες να επιταχύνουν τις προσπάθειες συγκράτησης της ανόδου των νομισμάτων τους, που απειλεί να εκτροχιάσει την ανάπτυξή τους.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που συνεχισθεί ο «συναλλαγματικός πόλεμος» θα επιστρατευθούν άλλα μέτρα όπως ο προστατευτισμός στο εμπόριο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιαπωνικές αρχές, που ανησυχούν για τη μεγάλη ενίσχυση του γεν, παρενέβησαν τον περασμένο μήνα στην αγορά συναλλάγματος, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, πυροδοτώντας αντιδράσεις στο εξωτερικό.
Ο Γιοσιχίκο Νόντα, αν και παραδέχτηκε ότι οι τεχνητές υποτιμήσεις του γεν δεν βοηθούν την παγκόσμια οικονομία, τόνισε ότι οι ενέργειες της Ιαπωνίας έχουν στόχο να σταματήσουν τις υπερβολικές κινήσεις στην αγορά και όχι να καθοδηγήσουν το γεν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Παρέμβαση Στρος Καν για αποκατάσταση των διεθνών ανισορροπιών
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, προσπάθησε και χθες να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός πολέμου γύρω από την αξία των διεθνών ισοτιμιών και να αποκαταστήσει το κλίμα οικονομικής συνεργασίας, που επισκιάζεται από την ανισομερή ανάκαμψη.
«Νομίζω ότι είναι δίκαιο να υποστηρίξει κανείς ότι το πνεύμα συνεργασίας δεν έχει εξαφανισθεί, απλώς έχει μειωθεί και αυτό αποτελεί πραγματική απειλή», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει μεμονωμένη κρίση σε μια παγκόσμια κρίση.
Ο κ. Στρος Καν, σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, εξέφρασε δυσαρέσκεια στην αντίληψη περί συναλλαγματικού πολέμου -θεωρώντας υπερβολικά «στρατιωτικό» τον όρο-, παραδέχθηκε όμως ότι «πολλές χώρες θεωρούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ως «όπλο» και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας οικονομίας».
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο κ. Στρος Καν εστίασε στη συναλλαγματική πολιτική της Κίνας, ως βασικό «ακανθώδες» σημείο στις προσπάθειες αποκατάστασης των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία.
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, υποστηρίζοντας ότι το γιουάν θα πρέπει να ανατιμηθεί, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί «πανάκεια» στην αποκατάσταση των διεθνών ανισορροπιών.
Ο κ. Ζέλικ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα για τον περιορισμό της εισροής κερδοσκοπικών κεφαλαίων - που προκαλούν «φούσκες» και απότομη άνοδο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Από την πλευρά του, όμως, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, ο Ναογιούκι Σινοχάρα, υποστήριξε ότι είναι φυσική και ευπρόσδεκτη η στροφή των κεφαλαίων προς οικονομίες με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν τέτοιου είδους εισροές ή να παρέμβουν, επιδιώκοντας συγκεκριμένους συναλλαγματικούς στόχους.
«Δεν είναι επιθυμητό για μια χώρα να παρεμβαίνει συστηματικά ώστε να διατηρήσει την ισοτιμία του νομίσματός της σε συγκεκριμένο επίπεδο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Εκκληση Γκάιτνερ για συνεργασία
Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομιών, Τίμοθι Γκάιτνερ, απηύθυνε έκκληση για συνεργασία για την αναπροσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειες ορισμένων χωρών να συγκρατήσουν την άνοδο των εθνικών τους νομισμάτων ενδεχομένως να περιορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Εξάλλου, Ιαπωνία και Νότια Κορέα προσπάθησαν χθες να αποκαταστήσουν τις ανησυχίες περί συναλλαγματικών «διαξιφισμών» με δεσμεύσεις περί στενής συνεργασίας με τους εταίρους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τις ανισορροπίες στις συναλλαγματικές αγορές.
Προειδοποίηση Τρισέ
Στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναφέρθηκε και ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά οι ισοτιμίες να αντανακλούν τα οικονομικά θεμελιώδη και ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεται η υπερβολική αστάθεια στην αγορά.
Η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιδείξει ελάχιστη προθυμία για ανάληψη δράσης ώστε να συγκρατήσουν τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ εν αντιθέσει με τις πολιτικές σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα που φαίνεται να οδηγούν σε ένα «συναλλαγματικό πόλεμο» με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τρισέ βλέπει τις συνόδους στην Ουάσιγκτον ως μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών με τις αρμόδιες αρχές, τους διοικητές κεντρικών τραπεζών και τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών με νομίσματα που παρουσιάζουν σήμερα μεγάλες διακυμάνσεις. Επιπλέον, μοιράζεται την άποψη των αμερικανικών αρχών ότι ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.