Τεστ αξιοπιστίας με έντοκα γραμμάτια

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 09:27
UPD:09:35

Το πρώτο πραγματικό τεστ αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία στις αγορές θα αποτελέσει η έκδοση των εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων για αρχικό ποσό 900 εκατ. ευρώ, στην οποία προχωρά σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.

A- A A+

Το πρώτο πραγματικό τεστ αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία στις αγορές θα αποτελέσει η έκδοση των εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων για αρχικό ποσό 900 εκατ. ευρώ, στην οποία προχωρά σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Αναμένεται να αντληθούν συνολικά κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Ναυτεμπορική, η πορεία της δημοπρασίας θα δείξει αν η τάση αποκλιμάκωσης που δείχνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, τα οποία βρέθηκαν χθες κοντά στο φράγμα των 700 μονάδων βάσης, είναι σταθερή ή προκλήθηκε από μια σειρά θετικών δηλώσεων για την ελληνική οικονομία κατά τις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Κι ενώ στις 22 του μήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2009, η δήλωση Στρος Καν ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να παρατείνει την αποπληρωμή των 30 δισ. από το συνολικό δάνειο των 110 δισ. του συμφώνου στήριξης, συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος, με την αντίδραση των αγορών να αναμένεται σαφώς πιο ήπια από αυτή του προηγούμενου διαστήματος.

Το έλλειμα πάντως, συνεχίζει να κινείται εκτός στόχου, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου εμφάνισε μείωση 31,1%, έναντι της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011 για ετήσια μείωση κατά 36,9%.

Την ίδια ώρα, η υστέρηση των εσόδων, η οποία φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, παραμένει πρόβλημα παρά την τεράστια αναθεώρηση που ενσωματώθηκε και στις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2011. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα νέα στοιχεία έναντι των αναμενόμενων από μνημόνιο εσόδων ύψους 55,1 δισ. ευρώ, θα εισπραχθούν τελικά 52,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,4 δισ. ευρώ λιγότερα.

Παρά τη μεγάλη αυτή αναθεώρηση τα καθαρά δημόσια έσοδα στο εννεάμηνο αυξήθηκαν ποσοστιαία μόνο κατά 3,7%, φτάνοντας τα 36,52 δισ. ευρώ από 35,2 δισ. ευρώ το 2009.

Με βάση λοιπόν τις παραπάνω παραδοχές το Δημόσιο θα έπρεπε για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου να έχει εισπράξει 38,27 δισ. ευρώ, δηλαδή τα δημόσια έσοδα μετά την αναθεώρηση παρουσιάζουν υστέρηση περίπου 2 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα προ των επιστροφών φόρου αυξήθηκαν κατά 2,8% φτάνοντας τα 39,78 δισ. ευρώ από 38,7 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009 παρουσιάζοντας αντίστοιχη υστέρηση περίπου 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που οι επιστροφές φόρων είναι μειωμένες το εννεάμηνο κατά 5,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Τέλος, οι πρωτογενείς δαπάνες το εννεάμηνο καταγράφουν μείωση 11,6%, φτάνοντας τα 48,66 δισ. ευρώ από 52,4 δισ. ευρώ το 2009, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,8% (αρχικά προβλεπόταν μείωση κατά 7,8%). Μάλιστα, στα στοιχεία του ΓΛΚ αναγράφεται και το ποσό των 345 εκατ. ευρώ το οποίο διατίθεται για την τακτοποίηση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Αυξημένες κατά 8%, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 1 δισ. ευρώ, είναι οι δαπάνες για τόκους οι οποίες το 9μηνο έφτασαν τα 11,65 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Ο ετήσιος στόχος για αύξηση των δαπανών για τόκους είναι 7,2% και το τελικό ποσό φτάνει τα 13,2 δισ. ευρώ.

Η εικόνα που δίνεται για την εξέλιξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων δείχνει πάγωμα.

Τα έσοδα καταγράφονται μειωμένα κατά 3,3% στο 1,349 δισ. ευρώ από 1,350 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση των εσόδων δημοσίων επενδύσεων στα 3 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Όπως εκτιμάται, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν το Δεκέμβριο γίνουν μαζικές αιτήσεις πληρωμών από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.

«Βουτιά» πληρωμών του ΠΔΕ

Οι δαπάνες του ΠΔΕ από την άλλη μεριά και ενώ το έτος κοντεύει να τελειώσει καταγράφουν ακόμη μείωση κατά 30,3% φτάνοντας τα 5,43 δισ. ευρώ από 7,8 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009.

Ο αναθεωρημένος ετήσιος στόχος θέλει τις πληρωμές του ΠΔΕ να μην υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ (από 10,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2010 ) στο πλαίσιο του ετήσιου στόχου για μείωση κατά 6,1% των δαπανών στις δημόσιες επενδύσεις.

Προτεινόμενα για εσάς