G20: Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τις ισοτιμίες

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010 12:25
UPD:12:30

A- A A+

Ξεκίνησαν πριν από λίγο οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 στο Γκεονγκίου της Νότιας Κορέας, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Λι Μγιούνγκ-μπακ.

Η σύνοδος της G20, η οποία πραγματοποιείται υπό τη σκιά ενός παγκόσμιου «συναλλαγματικού πολέμου», έπεται της συνεδρίασης της Ομάδας των 7, που διήρκεσε μία ώρα, χωρίς την έκδοση τελικού ανακοινωθέντος.

Με επιστολή του προς τη G20, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε από τις χώρες που διαθέτουν εμπορικό πλεόνασμα να αναδιαμορφώσουν το σύστημα ισοτιμιών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, το περιεχόμενο του οποίου έγινε χθες γνωστό, αναφέρει ότι οι χώρες της Ομάδας των 20 δεσμεύονται «να απέχουν από κάθε ανταγωνιστική υποτίμηση». Η Ομάδα των 20 «θα κατευθυνθεί προς ένα σύστημα ισοτιμιών που θα ρυθμίζεται περισσότερο από την αγορά», αναφέρεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος.

Αν και οι υπουργοί Οικονομικών του Ομίλου των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών δέχονται πιέσεις να καταλήξουν σε «ανακωχή» στον παγκόσμιο συναλλαγματικό πόλεμο, δεν αναμένεται να έχουν κάποια ουσιαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Στο πλαίσιο των συναντήσεών τους, σήμερα και αύριο, θα προσπαθήσουν για την επίτευξη σχετικής ομοφωνίας για τη λήψη μέτρων προς αποκλιμάκωση της έντασης στις συναλλαγματικές αγορές, την ώρα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν και ασκούν πιέσεις στην Κίνα να επιτρέψει την ταχύτερη ανατίμηση του γιουάν.

Σε συνέντευξή του στην «Wall Street Journal», ο Τίμοθι Γκάιτνερ υποστήριξε ότι οι ισοτιμίες θα πρέπει να καθορίζονται από τις αγορές και τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Κίνα χρειάζεται να επιτρέψει την ανατίμηση του γιουάν, έτσι ώστε οι αναδυόμενες οικονομίες να επιτρέψουν στις δυνάμεις των αγορών να επηρεάσουν τις ισοτιμίες τους.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν. Από την άλλη πλευρά, Ινδία, Ρωσία και Γερμανία απέρριψαν την πρόταση των ΗΠΑ για συγκεκριμένους «αριθμητικούς» στόχους για τα εμπορικά ελλείμματα, ως έναν τρόπο αποκατάστασης των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία. Η διάσταση απόψεων αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας στο ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς