ΣΕΒ: Καταγραφή των 30 σημαντικότερων εμποδίων στο επιχειρείν

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 15:44
UPD:15:47
A- A A+

Τη δημιουργία παρατηρητηρίου εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, καθώς και την καταγραφή των 30 σημαντικότερων εμποδίων στο επιχειρείν σε κατάλογο, ο οποίος θα υποβληθεί στην κυβέρνηση πριν από τέλος του χρόνου, προανήγγειλε ο ΣΕΒ.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου, σύμφωνα με την οποία μέχρι το Δεκέμβριο «η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα 'σχέδιο δράσης για μια επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα' όπου θα παρουσιάζεται ένα χρονοδιάγραμμα για τη απομάκρυνση 30 εκ των σημαντικότερων περιορισμών που παραμένουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία».

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Δ. Νικολάου, σε σχετική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι αλλαγές εντοπίζονται:

-στη χωροθέτηση,

-στην αδειοδότηση,

-στις υποδομές,

-στις δομές υποστήριξης,

-στο φορολογικό πλαίσιο,

-στα χρηματοδοτικά επενδυτικά εργαλεία.

«Για τη δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος δεν αρκεί ένας απλός αναπτυξιακός νόμος, όσο καλός κι αν είναι αυτός», σημείωσε ο κ. Νικολάου. Απεναντίας, τόνισε, αυτό που χρειάζεται είναι η απλοποίηση, επικαιροποίηση και συμπλήρωση, μέσα σε σύντομο και καθορισμένο χρονικό διάστημα, θεσμών και διαδικασιών στα επιμέρους συστήματα που συνθέτουν αυτό που ορίζεται ως το "Πλαίσιο επενδύσεων"».

Πέρα από τα 30 συγκεκριμένα εμπόδια που πρέπει να καταγραφούν προκειμένου να εξαλειφθούν, το μνημόνιο περιλαμβάνει σειρά δράσεων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η ενεργοποίηση του νόμου για τις επιχειρηματικές περιοχές, η κατάργηση της υποχρέωσης εγγραφής στο μητρώο εξαγωγέων σαν προϋπόθεση χορήγησης του πιστοποιητικού προέλευσης (certificate of origin), η μείωση του φορολογικού κόστους συγχώνευσης ή μεταβίβασης επιχειρήσεων, η δυνατότητα πραγματοποίησης τελωνειακών εργασιών από πιστοποιημένες για τη διαδικασία αυτή επιχειρήσεις κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η μείωση της γραφειοκρατίας και η απελευθέρωση των αγορών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σταθερή ανάπτυξη τουλάχιστον 1% κατά τα επόμενα χρόνια ενώ η ΕΕ έχει θέσει επίσημα στόχο για μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων που προκύπτει από υποχρέωση συμμόρφωσης σε περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, κατά 25% μέχρι το 2012.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς