Αντικρουόμενες εκτιμήσεις αναλυτών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 18:28
A- A A+

Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εξέφρασε ο πρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's Ντέβεν Σάρμα. Αντίθετα, χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της επομένης τριετίας προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της του επενδυτικού οίκου Pacific Investment Management Co. Ελ Εριάν.

Πιο συγκεκριμένα, «δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» δήλωσε ο Σάρμα μιλώντας σε συνέδριο του περιοδικού Economist, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ιστοσελίδα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, ανέφερε επίσης ότι «ο σχεδιασμός πάντοτε αφορούσε στη συλλογική λύση (σ.σ. του προβλήματος)» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης, επεσήμανε ότι η νομισματική ηγεσία της έχει στη διάθεσή της σειρά επιλογών. «Υπάρχει έντονη επιθυμία να διατηρηθεί το Ευρώ ως έχει, από πολιτικής πλευράς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η απάντηση στα ερωτήματα που εγείρονται για το Ευρώ θα δοθεί κυρίως απο την εγχώρια πολιτική σκηνή της κάθε χώρας μέλους».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι υψηλότερη στις κερδοσκοπικές και τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αντιμετωπίζουν γεωπολιτικά ζητήματα. «Παρακολουθούμε πολύ στενά» τις χώρες αυτές, είπε, χωρίς ωστόσο να τις ονοματίσει.

Αντίθετα, χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της επομένης τριετίας προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της του επενδυτικού οίκου Pacific Investment Management Co. Ελ Εριάν, εκτιμώντας ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα δεν επαρκούν για τη μείωση του χρέους, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να χρεοκοπήσει «υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση (σ.σ. των επιπτώσεων της κρίσης) σε άλλες χώρες και εφόσον υπάρξει μια τακτική (σ.σ. και συμπεφωνημένη) αναδιάρθρωση καθώς και ανατίμηση ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα (σ.σ. της χώρας)», είπε ο Ελ Εριάν στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το περιοδικό Economist στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

Σημείωσε ακόμη ότι όπως η «χαμένη δεκαετία» της Λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 1980, «τυχόν εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς