Στρος Καν: «Χάθηκαν» 30 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης

Ζητεί περισσότερα για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 16:45
UPD:18:20

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράμμισε πως μέσα στο πλαίσιο της νέας παγκοσμιοποίησης προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απασχόληση.

A- A A+

Την ανάγκη η Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20) να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της διεθνούς εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

Οι ηγέτες της G20 θα συναντηθούν στη Νότια Κορέα στις 11 και 12 Νοεμβρίου για μια σύνοδο κορυφής που αναμένεται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία και στη μείωση του κινδύνου ενός πολέμου των νομισμάτων.

Μιλώντας σε συνέδριο για την ανθρώπινη ανάπτυξη στη μαροκινή πόλη του Αγαδίρ, σημείωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, που κατηγορείται από πολλούς για την πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, εξακολουθεί να παραμένει πηγή ανησυχίας.

«Οι ηγέτες των κρατών της G20 που συναντήθηκαν στο Λονδίνο, το Πίτσμπουργκ, το Τορόντο και προσεχώς στη Νότια Κορέα, δήλωσαν με σθένος και δυνατά για να τους ακούσει ο πληθυσμός του κόσμου, ότι θα φτιάξουν (το χρηματοπιστωτικό τομέα)» δήλωσε ο Στρος Καν.

«Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πιο πολύπλοκη από αυτό. Το δυσκολότερο μέρος στον τομέα της ρύθμισης έχει γίνει. Αλλά όλο και περισσότερα θα πρέπει να γίνουν στον τομέα της διεθνούς εποπτείας. Μπορείτε να έχετε την καλύτερη ρύθμιση στον κόσμο, αλλά αν η υλοποίησή της δεν εποπτεύεται, δεν θα έχει καμία χρησιμότητα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απασχόληση, γνωστοποίησε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε στην απώλεια 30 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο: «Ο κόσμος έχασε 30 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι για 400 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης».

Ο κ. Στρος-Καν υπογράμμισε πως μέσα στο πλαίσιο της νέας παγκοσμιοποίησης προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απασχόληση.

Περισσότεροι από 1.500 διεθνείς εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στο φόρουμ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης, ο σεΐχης ¶χμεντ Μοχάμεντ ¶λι.

Προτεινόμενα για εσάς