Ιρλανδία: Θρίλερ με το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010 11:46
UPD:13:08

Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε το Σάββατο ο Ντομινίκ Στρος-Καν. «Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει τέτοιο αίτημα και πιστεύω ότι η Ιρλανδία μπορεί να τα καταφέρει καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

A- A A+

Σε θρίλερ εξελίσσεται στην Ιρλανδία το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Στο περιθώριο τoυ Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε διαβεβαιώσει ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε το Σάββατο ο Ντομινίκ Στρος-Καν. «Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει τέτοιο αίτημα και πιστεύω ότι η Ιρλανδία μπορεί να τα καταφέρει καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές από την Ευρωζώνη είχαν δηλώσει την Παρασκευή στο Reuters ότι γίνονται συζητήσεις για την πιθανότητα παροχής βοήθειας στην Ιρλανδία, ενώ ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ιρλανδία να λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ιρλανδία, που συζητείται, αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 45 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με το αν το Δουβλίνο χρειαστεί υποστήριξη για το τραπεζικό του σύστημα.

Το Δουβλίνο πάντως έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι σκοπεύει να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE: «Είμαστε έτοιμοι και ελέγχουμε την κατάσταση σε στενή συνεργασία με τις ιρλανδικές αρχές».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το θέμα της Ιρλανδίας θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Πάντως ο Στρος-Καν δήλωσε από τη μεριά του ότι δεν γνωρίζει τίποτα για συζητήσεις σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία από την ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ αρνήθηκε σήμερα να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς