Πιέσεις για νέα μέτρα

Από το Eurogroup
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 10:28
UPD:15:22

«Τονίζουμε ιδιαίτερα την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των δαπανών, καθώς και για επιτάχυνση και εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων...», επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που δημοσιοποιήθηκε χθες μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

A- A A+

Περαιτέρω περιστολή των δημοσίων δαπανών ζητούν από την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ασκούν πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να επιτύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της.

«Τονίζουμε ιδιαίτερα την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των δαπανών, καθώς και για επιτάχυνση και εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων...», επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που δημοσιοποιήθηκε χθες μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί εξέφρασαν πάντως την εμπιστοσύνη τους στις δημοσιονομικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, λέγοντας ότι σε γενικές γραμμές αυτές βρίσκεται στο σωστό δρόμο, παρά την πιθανή υστέρηση που θα υπάρξει φέτος λόγω της αναθεώρησης.

«Χαιρετίζουμε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για έλλειμμα 17 δισ. ευρώ του χρόνου», δήλωσαν. Εξέφρασαν επίσης την αισιοδοξία τους ότι η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε κατά την διάρκεια αυτού το έτους θα συνεχιστεί, ώστε να μη εκτροχιαστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ από την Eurostat στις αρχές της εβδομάδας, ανεβάζει τον πήχη της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθιστώντας μη επιτεύξιμο τον στόχο για έλλειμμα 8,1% φέτος. Κάτι που παραδέχθηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

«Ξεκινάμε στο τέλος το 2010 από υψηλότερο σημείο εκκίνησης από αυτό που επιδιώκαμε αρχικά. Ωστόσο, θα σεβαστούμε απόλυτα τους στόχους του 2011 και πρόθεσή μας είναι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε για τη λήψη «όποιων μέτρων κριθούν αναγκαία» για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, αν και παραδέχτηκε ότι οι φετινοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

Ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα είναι και η προειδοποίηση του αυστριακού υπουργού Οικονομικών αργά την Τρίτη ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο και γι' αυτό η αυστριακή κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει το μερίδιο που της αναλογεί (190 εκατ. ευρώ) για την τρίτη δόση του δανείου.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών διά στόματος του εκπροσώπου του ανασκεύασε, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και ότι η Αυστρία δεν έχει πρόθεση να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Γιούνκερ: Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, ώστε τον επόμενο χρόνο να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 17 δισ. ευρώ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Γιούνκερ - Ο. Ρεν - Κλ. Ρέγκλινγκ

Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Γιούνκερ - Ο. Ρεν - Κλ. Ρέγκλινγκ

Τόνισε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες των πρόσθετων μέτρων και να τα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς και στο αναθεωρημένο μνημόνιο.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, των αγορών εργασίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της δημόσιας διοίκησης.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι με την αξιοσημείωτη εκτέλεση του προγράμματος τους τελευταίους πέντε έξι μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και σημείωσε ότι για να παραμείνει σε αυτόν, η δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και μέσα στο 2011.

ΝΔ: Διαψεύσεις προεκλογικά, νέα μέτρα μετεκλογικά

«Για άλλη μία φορά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα θα πράξει μετεκλογικά», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή τη δέσμευση του ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Χρ. Σταϊκούρας: Το Μνημόνιο εκτροχιάστηκε

Χρ. Σταϊκούρας: Το Μνημόνιο εκτροχιάστηκε

Είναι εμφανές πως για ακόμα μία φορά η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, πρόσθεσε και υπενθύμισε πως δύο ημέρες πριν από το 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να διαψεύσει του πρακτορείου Dow Jones σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον προϋπολογισμού του 2011.

ΚΚΕ: Εκβιασμοί και απειλές για νέα βάρβαρα μέτρα

«Κυβέρνηση και ΕΕ σφίγγουν τη θηλιά που έχουν φορέσει στον ελληνικό λαό», αναφέρει το ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Με εκβιασμούς και απειλές επιδιώκουν την υποταγή του στα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνουν».

«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου της τρόικα ούτε από την έκβαση των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μέσα και έξω από την ΕΕ», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΣΥΝ: Οι μάσκες έπεσαν

«Οι εκλογές τελείωσαν και οι μάσκες έπεσαν. Οι προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, μετατρέπονται σε διαβεβαιώσεις προς τις Βρυξέλλες για νέα σκληρότερα μέτρα», αναφέρει, εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Πάνος Σκουρλέτης.

Κρίνει μάλιστα βέβαια τα ακόλουθα μέτρα: Μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή 11% του ΦΠΑ στο 23%, απολύσεις στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, περικοπές από την Υγεία.

Προτεινόμενα για εσάς