Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο υπουργείου Επικρατείας για την «επιτάχυνση και διαφάνεια της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων» (διαδικασία fast track). Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις βουλευτών που είχαν διατυπωθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, εισήγαγε διευκρινίσεις που ποσοτικοποιούν τα οφέλη από μία επένδυση στο χώρο της περιβαλλοντικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της έρευνας-τεχνολογίας, προκειμένου η επένδυση αυτή να θεωρηθεί «στρατηγική» και να ενταχθεί σε διαδικασία fast track.
Ειδικότερα, ανεξάρτητα από το συνολικό της κόστος, για να υπαχθεί μια αντίστοιχη επιχειρηματική πρωτοβουλία στις διατάξεις του νόμου θα πρέπει να επενδύει ποσόν τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ανά τριετία, σε περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά, ή ερευνητικά έργα.
Στην ομιλία του, ο κ. Παμπούκης εξέφρασε την ευχή στο προσεχές οκτάμηνο ο νόμος αυτός να καταφέρει να προσελκύσει μία ή δύο επενδύσεις στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα, ει δυνατόν από την αλλοδαπή. Κινητικότητα υπάρχει, όπως ανέφερε, «αλλά όχι και καμία ουρά επενδυτών που να περιμένει».
Απαντώντας στην κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης για υποχώρηση της διαφάνειας σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων συνεπεία διακρατικών συμφωνιών, αλλά και επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης (κ.κ. Γείτονας, Κακλαμάνης) για την εικόνα που θα δημιουργούν επενδύσεις ταχύτατης υλοποίησης, που δεν θα επικυρώνονται από τη Βουλή, ο κ. Παμπούκης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει άλλος νόμος με περισσότερα επίπεδα διαφάνειας» και επεσήμανε τον κίνδυνο «στο όνομα της διαφάνειας να υπάρξει μια νέα γραφειοκρατία, την ώρα ακριβώς που πάμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο».
Υπεραμυνόμενος των επιλογών του, υπογράμμισε πως «σήμερα, για ένα δημόσιο έργο π.χ. στην οδοποιία, φτάνουμε να χρειάζεται από τη διαδικασία της μελέτης μέχρι την εγκατάσταση αναδόχου, 70 με 106 μήνες και η κατάσταση αυτή, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με έναν νόμο».
Το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών και όχι στην παράκαμψη του νόμου - και αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, αλλά και η Τουρκία, «με fast track ρεκόρ μέσα σε 15 ημέρες, με απόφαση Πρωθυπουργού. Ξέρω τουλάχιστον 7 περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων, που έφυγαν από μας και πήγαν στην Τουρκία, με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας χαμένες για εμάς. Εμείς βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι η Τουρκία, αλλά να μην πάμε και στο άλλο άκρο», σημείωσε ο κ. Παμπούκης.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε πως «υπάρχει μεγάλη μαύρη τρύπα απραξίας στην κυβέρνηση: Ψηφίζουμε τα fast track για να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις, για να παρακάμψουμε αγκυλώσεις του Συντάγματος και να διορθώσουμε την έλλειψη φορολογικών κινήτρων - αλλά μόνον για τους μεγάλους. Τίποτα για τον πολίτη, που πρέπει να είναι ήρωας για να ξεκινήσει μια επιχείρηση».
«Αυτός ο νόμος αφορά την επιτάχυνση διαδικασιών. Εντός τριμήνου, θα ακολουθήσει και νόμος που θα προχωρά σε εκλογίκευση ουσιαστικών ρυθμίσεων» απάντησε ο κ. Παμπούκης.
Τόσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξαν πως αν δεν υπάρξει τρόπος αντιμετώπισης των προσκομμάτων που θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την περιβαλλοντική νομολογία που έχει δημιουργήσει, καμία στρατηγική επένδυση δεν θα είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει.
Τέλος, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την κυβέρνηση για παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης περιβαλλοντικής προστασίας και για εύνοια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ