Ρόμπεϊ: Το πεπρωμένο της Ευρώπης είναι κοινό

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 11:22
UPD:12:02
REUTERS/THIERRY ROGE

A- A A+

Να ρίξει τους τόνους μετά τις πολύκροτες δηλώσεις του την Τρίτη για «κρίση επιβίωσης» επιχείρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, υποστηρίζοντας ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν.

Στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρόμπεϊ δήλωσε ότι «η αναφορά μου στην "κρίση επιβίωσης" αναφερόταν στην άνοιξη και παρερμηνεύτηκε σαν να αναφερόταν στην παρούσα κατάσταση. Όλοι όσοι βρίσκονταν στο ακροατήριο και άκουγαν προσεκτικά τα λόγια μου εξεπλάγησαν με τις αντιδράσεις που ακολούθησαν».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου υπογράμμισε ότι «το ευρώ είναι η πιο εμφανής και χειροπιαστή απόδειξη του κοινού πεπρωμένου της Ευρώπης. Αυτό που συμβαίνει με το συνταξιοδοτικό ή το χρέος σε μία χώρα μπορεί να επηρεάσει την οικονομία κάποιας άλλης χώρας, τόσο στις καλές όσο και στις άσχημες εποχές», επισήμανε.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Κρίση επιβίωσης στην Ε.Ε.»

«Κρίση επιβίωσης στην Ε.Ε.»

YΠΟΙΚ: Διαφορετική η περίπτωση της Ιρλανδίας

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομισματική ένωση θα επιβιώσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τη Φρανκφούρτη.

«Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς το πρόβλημα της Ιρλανδίας εντοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κρίση στην Ιρλανδία διότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος. Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζει ότι είναι θέμα της Ιρλανδίας να αποφασίσει τι θα κάνει.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις... [η Ιρλανδία] θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ζητήσει βοήθεια ή όχι, ο χρόνος είναι πολύτιμος».

Προτεινόμενα για εσάς