Την ερχόμενη εβδομάδα η βοήθεια στην Ιρλανδία

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 14:56
UPD:18:31

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση του σχεδίου οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία, σύμφωνα με πηγές του Reuters από τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

A- A A+

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση του σχεδίου οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία, σύμφωνα με πηγές του Reuters από τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πηγών του Reuters, η στήριξη που θα χρειαστεί η χώρα θα κυμανθούν μεταξύ 45-90 δισ. ευρώ. Το ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί από το εάν το ΔΝΤ και η ΕΕ θα παρέχουν στήριξη και στον τραπεζικό κλάδο ή μόνο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το σχέδιο διάσωσης θα ανακοινωθεί μαζί ή αμέσως μετά την εξαγγελία του τετραετούς προγράμματος λιτότητας που θα δρομολογηθεί στην Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα γαλλική κυβερνητική πηγή εκτίμησε πως το Δουβλίνο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων για τις επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα είναι πολύ ευνοϊκοί, σε αντάλλαγμα για μια πιθανή ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς το τραπεζικό του σύστημα.

«Ένας ορισμένος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας με τη φωνή της Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνει ότι έχει ζητήσει από την ιρλανδική κυβέρνηση να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα, καθώς ο συντελεστής φόρου για τις εταιρείες στην Ιρλανδία αφήνει περιθώρια για βελτίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του περιβάλλοντος της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας.

Αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται από την Πέμπτη στο Δουβλίνο για να συζητήσει ένα ευρύ σχέδιο βοήθειας, που έχει ως προορισμό να εξυγιάνει τις ιρλανδικές τράπεζες.

Οι Ιρλανδοί φοβούνται ότι η ΕΕ θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν την πολύ ευνοϊκή φορολογία τους για τις επιχειρήσεις (με φορολογικό συντελεστή 12,5%), η οποία είχε τροφοδοτήσει τα χρόνια του οικονομικού τους «θαύματος».

Προτεινόμενα για εσάς